За шеста поредна година колективът Феминистки мобилизации, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете, организира протестно Шествието за правата на жените, към което може да се присъедините днес (8 март) от 18 ч. пред Съдебната палата в София.

Феминистки мобилизации казва, че 8 март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения обаче в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия и колониализма по света, както през изминалия 20 век, така и в настоящия.

"На този 8 март, освен да заявим непримирението си с неравенствата, ще издигнем глас срещу войната и категорично ще се обявим против тиранията, както на Путин, така и на военнопромишления комплекс ръководен от лицемерните управници на САЩ, чиито „миротворни” войни години наред трупат богатства за сметка на чужди народи, докато рушат животите на стотици хиляди хора. Заставаме твърдо на страната на всички обикновени мирни хора на територията на Украйна и на страната на тези в Русия, осмелили се да излязат и да се заявят срещу войната. Солидаризираме се и заставаме на страната на всички, чиито животи биват разрушени заради военен конфликт – на хората в Сирия, Афганистан, Палестина, Йемен, Судан, Мианмар, Сомалия и много други, които също биват раздирани от войни, докато ракети летят над украинска земя. За поредна година излизаме отново на улицата, за да изкрещим по-силно от всякога: Няма да търпим и няма да мълчим! Искаме мир, искаме икономика, общество и политики в полза на живота, а не печалбите!", заявява колективът.

"Случаите на домашно насилие над жени станаха ежедневие. Липсата на политическо внимание върху проблема, забавянето на промяната на закона, недомислените ограничителни мерки и пълната липса на системна взаимопомощ и икономически обезщетения за обикновените работещи хора по време на кризата с COVID-19 затвориха много семейства вкъщи – статистически най-опасното място за една жена. Някои останаха без покрив над главата си, други се борят със заплахата да загубят дома си, докато цените на имотите достигат космически висоти. Нека не забравяме и че 53,5% от жените, живеещи самостоятелно, живеят под прага на бедността", посочва Феминистки мобилизации още една от причините за провеждане на Шествие за правата на жените.

Вижте по-долу основните исканията на протеста, както и целия манифест:

 • Незабавно приемане на промените в Закона за домашното насилие; за повече и по-адекватни мерки за превенция и справяне с домашното насилие и насилието, основано на пола.
 • Адекватно заплащане, по-добри и безопасни условия на труд и достойнство за всички медицински сестри, грижовни работнички, работнички, заети в сферата на почистването, учителките, касиерки, сервитьорки, шивачки и всички други работнички от ключови сектори.
 • Елиминиране на разликата в заплащането между половете за един и същи труд и борба с дискриминацията на работното място.
 • Целенасочени усилия от страна на държавата за политическото овластяване на жените и създаване на повече възможности за реално постигане на равно представителство и участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.
 • Край на политическото демонизиране на ромската общност (и специфично многодетните майки).
 • Адекватни социални грижи за жените с физически и ментални увреждания и зависимости. Окончателно прекратяване на запрещението, което отдавна е отхвърлено и забранено в много страни по цял свят.

 • "Украинците не са тълпа, а армия!": Коя е Олена, жената до украинския президент Зеленски?
 • Шон Пен е обмислял да "хване оръжието", за да се бие с руснаците в Украйна
 • "Великден заедно": Над 20 музикални и визуални артисти се включват в благотворително събитие за украинските бежанци
 • Холандци създадоха лалета с цветовете на Украйна
 • Победителите в "Евровизия" Maneskin с песен в подкрепа на Украйна
 • "Пинк Флойд" с първа нова песен от 28 години насам - в подкрепа на Украйна
 • Помните ли момиченцето в червено от "Списъкът на Шиндлер"? Днес тя помага на украински бежанци
 • "Умора на материала" - чешки автор повдига завесата към ужасната истина за бежанците
 • Кръщене по време на война: малката Саломе
 • Жерар Депардийо осъди "безумните и неприемливи ексцесии" на Путин в Украйна