Ситуацията в Украйна провокира реакциите на редица известните личности от шоубизнеса - ето как звездите осъдиха руската агресия и войната в Украйна.

Родената в Киев актриса и модел Мила Йовович сподели в Инстаграм, че се чувства разкъсана на две и написа: "Аз съм с разбито сърце и онемяла, опитвайки се да осъзная какво се случва в моето родно място. Моята държава и моят народ са бомбардирани. Моите приятелите и роднини се крият. Моята кръв и моите корени идват и от Русия, и от Украйна".

Друга холивудска звезда - Анджелина Джоли също сподели, че се моли за хората в Украйна и добави: "Фокусът ми заедно с моите колеги от Върховния комисариат на ООН за бежанците е да се направи всичко възможно, за да се гарантират защитата и основните човешки права на бежанците в региона".

Испанският актьор Хавиер Бардем се присъедини към протест пред руското посолство в Мадрид, за да изрази подкрепата си към украинския народ и недоволството си от военните действия на Русия, които определи като "инвазия, която нарушава основното право на Украйна на териториален суверенитет и международното право".

Неговият колега Шон Пен пък дори посети Украйна, за да снима документален филм за руските военни действия. По-късно носителят на "Оскар", подобно на хиляди бежанци, напусна страната пеш. Под снимка, която публикува в Туитър, той написа: "Аз и двама мои колеги изминахме няколко мили до полската граница, след като изоставихме колата ни отстрани на пътя. Почти всички автомобили на тази снимка превозват само жени и деца - повечето без никакъв багаж, като колата е единственото им ценно притежание".

В традиционната си ежедневна прогноза за времето, режисьорът Дейвид Линч се обърна лично към Владимир Путин с думите: "Каквото посееш, това ще пожънеш. В момента вие, господин Путин, сеете смърт и разруха, и всичко това е на ваша сметка."

При откриването на неговата звезда на Алеята на Славата в Холивуд британският актьор Бенедикът Къмбърбач също застана зад украинския народ. Направи го и писателят Стивън Кинг чрез снимка в Туитър, на която позира с тениска, носеща надписа "Подкрепям Украйна".