Меко падаща руса коса и очи, които се усмихват. Така изглежда съпругата на украинския президент - Олена Зеленска. 

До преди няколко седмици тя беше по-известна като писател, сценарист и 30-ата най-влиятелна украинка, според списание Focus. Днес към това описание добавя и - президентшата, която разказа за жените, изоставили децата, професиите и домовете си, за да се присъединят към армията във войната с Русия. 

"Женственото лице на опозицията" - така Олена Зеленска нарече украинките, които са избрали да се бият в редиците на въоръжените сили, "които лекуват, спасяват и хранят".

Снимка: facebook.com/olenazelenska.official

Тя публикува емоционален пост в Инстаграма си за всички доброволци, за тези, които продължават да вършат обичайната си работа, за да може да продължи животът, за жените, които всеки ден забавляват децата си, за да не усетят те страха от войната, и за майките, които раждат бебетата си в бомбоубежища. 

Днес е първият ден на пролетта. Спомняте ли си как всички се поздравявахме на този ден преди войната. Слънцето вече се вижда през дима на обстрела! Всичко ще бъде пролет, всичко ще бъде победа, всичко ще бъде Украйна!

А ето и как изглеждат всички тези жени, за които Олена Зеленска пише. 

Зад всеки успял мъж стои една силна жена. Важи ли тази сентенция в случая Зеленски? 

Олена е изучавала архитектура в Националния университет Криви Рог. Едновременно с това започва да пише текстове голяма телевизионна компания и в крайна сметка става писател и сценарист. 

На 20 май 2019 г. Зеленска става първата дама на Украйна.

На 18 ноември тя се появява на корицата на декемврийския брой на украинското издание на Vogue. В интервю за списанието тя говори за първата си инициатива на този пост.

Снимка: facebook.com/olenazelenska.official

Като първа дама Зеленска променя менюто в училищата, така че учениците да се хранят с качествени ястия от местната и световната кухня. 

По нейна инициатива училищното хранене стартира с ново училищно меню, разработено от шеф-готвач Евген Клопотенко от CultFood. Целта е да се подобри качеството и безопасността на храните. Обновеното училищно меню включва както традиционни украински ястия, така и популярни ястия от различни кухни на света.

Олена Зеленска прави така, че в някои от най-големите музеи по света да започне да се говори на украински.

През юни 2020 г. Олена Зеленска стартира инициатива за разпространение на украинския език в света и въвеждането на украинскоезични аудиогидове на емблематични места, като например някои от най-големите музеи в света. Така украинската реч започва да се чува в дома музей на Джордж Вашингтон, в музеите на изящните изкуства в Сан Франциско в Калифорния, Версай, Саграда Фамилия,  и много други.

Зеленска инициира срещата на върха в Киев с тема „Мека сила в новата реалност“.

Снимка: facebook.com/olenazelenska.official

За късната любов или как започва всичко за семейство Зеленски?

Олена Зеленска и нейният съпруг - настоящия президент на Украйна, са били съученици, но от различни класове. Двамата с Володимир Зеленски не се познавали в онова време и изобщо не подозирали колко близки ще си станат в бъдеще. В свое интервю президентът веднъж споделя, че е познавал голяма част от нейните съученици, но никога не е говорил с нея самата.

Двамата се запознават години по-късно, когато Олена започва да учи в Строителния факултет на Националния университет. Връзката им се развива бавно и постепенно. Двамата са заедно от над 8 години преди да се оженят. 

Казват си "Да" на 6 септември 2003 г. Семейството има две деца. На 15 юли 2004 г. се ражда дъщеря им Александра. А на 21 януари 2013 г. Олена ражда сина им Кирило.

Със започването на войната Олена Зеленска успява добре да използва силата на думите. Като писател и сценарист тя знае как най-точно да предаде всичко онова, което самата тя чувства, но и това, което би дало кураж на украинците. 

"Това дете е родено в бомбоубежището в Киев, а това трябваше да се случи при съвсем други условия, и то под мирно небе" - пише тя в пост в Инстаграма си. 

Бебето Миа е родено от 23-годишна си майка в бомбоубежище в първите дни на войната. Появата й на белия свят даде много вяра на хората, че въпреки войната, доброто и животът продължават. Олена Зеленска отбеляза, че майката е била заобиколена от лекари и загрижени хора. 

Тя призова хората да споделят домовете си с тези, които се нуждаят от подслон, както и да даряват кръв за ранените войници и жертвите на войната.  

Защото сте невероятни, скъпи сънародници! За тези два дни всички станахте армия. В метрото, бомбоубежищата, с деца и с домашните любимци - те са като по-малките братя, които не изоставяш.

Зеленска сподели гордостта си, че живее в една и съща страна именно с такива хора и поясни защо украинците не бива да бъдат наричани "тълпа":

"Казват, че много хора са тълпа. Това не важи за нас. Защото многото украинци не са тълпи, те са армия! И днес няма да има паника и сълзи. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат. Ще бъда до тях. И до съпруга си. И с теб. Обичам Украйна!"