Книга на годината в Чехия, романът „Умора на материала” стана хит и в Европа. Марек Шинделка не само повдига завесата към ужасната истина за бежанците, но и ни кара да застанем лице в лице с истини, които иначе трудно ще си признаем.

Двама братя (на 13 и на 20 години) бягат от ужаса на войната. Амир е по-големият – и знае как да го направи. Но планът му се превръща в невъобразима трагедия. Загубили родители и родина, двамата бежанци тепърва ще се разделят с най-важното в живота – вярата, че хората са добри, и надеждата да живеят нормално.

Мрачна гоненица, лишена от логика и човечност, „Умора на материала” заприличва на безсмислена и пълна с агресия компютърна игра, поставяща на изпитание умението на героите да оцелеят. С една-единствена разлика: те са в съвсем реалния лабиринт, наречен Европа. Един уморен и автоматизиран континент, в който идеята за собственото ни благосъстояние изяжда способността да сме човечни.

Разтърсващ и стъписващ роман за липсата на свобода, за унижението и злоупотребата, за всичко онова, което води до умора на материала, наречен човек.

„Умора на материала” излезе в разгара на голямата криза с бежанци от Близкия Изток и се превърна в предупреждение за онова, което може да се случи отново със смяната на режима, например в Афганистан – или същността на проблеми като този на полско-беларуската граница.

Книгата удиви с откровеността си чешката публика, като критиката я оцени възможно най-високо и тя се превърна в роман на годината на наградите „Магнезия Литера”. Българският превод е дело на Красимир Проданов, като книгата излиза от издателство „Изида“.

Многократно награждаваният в родната си Чехия и на Стария континент Марек Шинделка (38) предлага да се впуснем в едно невъобразимо преследване, като целта е една-единствена… Собственият ни живот.

Ето какво казва авторът в романа чрез своите герои:

 • „Европа е коридори, детелини по магистралите, складове за логистика – и най-вече огради.”
 • „Немците започнаха да убиват евреите при вас, в Европа. Евреите избягаха от Европа, взеха ни земята и убиха прародителите ми, така че избягахме в Сирия. В Сирия всички взеха да се избиват един друг, затова сега бягам в Германия, кое точно не разбирате?!”
 • „Децата са способни на най-големите страхотии – припомни си Амир. – Вършат ги абсолютно чистосърдечно. Дайте на едно дете нож или автомат, позволете му да воюва и ще се уверите.”

"Написах „Умора на материала” в шок и с огорчение – казва писателят. – Една новина за зарязан край австро-унгарската граница камион обиколи Европа. В утробата му се бяха задушили шестнайсет души. Въпреки че това показа същността на бежанската криза, новината бързо беше забравена. Затова си казах, че след като медиите са способни да консумират в голямо количество нещастни истории, ще взема една от тях и ще се опитам да напиша как всъщност са изглеждали може би нещата", споделя Марек Шинделка пред сп. „Респект”.

Така се ражда книгата, която иска да покаже „опакото на Европа”. „Умора на материала” не сочи към конкретна страна или геополитическа ситуация. Точно в това е успехът на Шинделка – книгата му се приема еднакво добре навсякъде, тя става глобална.

Авторът е добре познат и у нас с умението си да пише кратки истории. През годините излязоха неговите харесвани и награждавани сборници с разкази „Останете с нас” и „Картата на Анна”, който Марек Шинделка представи с литературно турне и в България. На български е публикуван и романът му „Грешка”. Сега „Умора на материала” ни предизвиква да преосмислим собствените си граници на приемане. Всяка материя остарява, става чуплива – предупреждава писателят. Важно е това да не се случва с емоциите ни, с усещанията.

 • "Украинците не са тълпа, а армия!": Коя е Олена, жената до украинския президент Зеленски?
 • Шон Пен е обмислял да "хване оръжието", за да се бие с руснаците в Украйна
 • "Великден заедно": Над 20 музикални и визуални артисти се включват в благотворително събитие за украинските бежанци
 • Холандци създадоха лалета с цветовете на Украйна
 • Победителите в "Евровизия" Maneskin с песен в подкрепа на Украйна
 • "Пинк Флойд" с първа нова песен от 28 години насам - в подкрепа на Украйна
 • Помните ли момиченцето в червено от "Списъкът на Шиндлер"? Днес тя помага на украински бежанци
 • Кръщене по време на война: малката Саломе
 • Жерар Депардийо осъди "безумните и неприемливи ексцесии" на Путин в Украйна
 • Войната в света на деца: братчета нарисуваха 54 камъчета за Украйна