Анджелина Джоли сподели потресаващи факти за пострадалите от насилието в Йемен - от 130 семейства само 20 получават храна, а учителите ходя по 3 часа, за да стигнат до училищата, в които преподават.

Актрисата е сред най-известните знаменитости, ангажирани с благотворителна дейност. 46-годишната бивша съпруга на Брад Пит участва в множество инициативи, а в Йемен е, за да насочи световното вниманието към хуманитарната криза там.

В град Сана тя се е срещнала с йеменски семейства, които са били разселени и ранени във военните конфликти.

Повече от 4 милиона йеменци са били принудени да напуснат домовете си в резултат на насилието и да живеят вътрешно разселени в страната. Половината от тях са деца.

Снимка: https://www.instagram.com/angelinajolie/

Йемен се превръща в жив ад за децата, заради условията на гражданска война и коронавируса.

В цялата страна все още има поне 50 активни фронтови линии. Това означава, че цивилните граждани продължават да бъдат убивани и ранявани всеки ден.

Анджелина Джоли сподели множество снимки в Инстаграм профила си, показващи трагични моменти от ежедневието на йеменци. 

"Някои от тези снимки са от място за вътрешно разселени хора в северната част на Сана. В момента там живеят около 130 йеменски семейства. Само 20 от тези семейства получават хранителни дажби, като дори за тези най-уязвими семейства дажбите са ограничени. Всички учители работят без заплата, като ходят по 3 часа дневно, за да стигнат до училището и да се върнат обратно вкъщи. Децата често идват на училище, без да са яли никаква храна" - разказва тя.

Снимка: https://www.instagram.com/angelinajolie/

По време на престоя си в Йемен актрисата е посетила и губернаторство Лахдж, което се намира в южната част на страната. Там се намират 35 разселени семейства.

Джоли сподели, че в импровизирания лагер липсват всякакви основни комунални услуги, а най-близкият източник на вода е на 15 км. В лагера нямало тоалетни и душове, а повечето от живеещите там били деца, които не ходят на училище.

"Живеем в свят, в който страданието и ужасът преобладават в заглавията на медиите. Но тези заглавия могат да доведат до огромни прояви на състрадание и международна солидарност. Надявам се, че това състрадание и солидарност да бъдат насочени към народа на Йемен" - завършва емоционалния си пост звездата от "Мистър и мисис Смит.

Снимка: https://www.instagram.com/angelinajolie/

Йемен е една от страните с нови случаи на детски паралич. Причините за това са ниските нива на имунизация. Полиомиелитът е остро вирусно инфекциозно заболяване, което протича с увреждания на нервната система. Заболяването е познато още като „детски паралич“, тъй като най-често засяга малки деца - от 1 до 5-годишна възраст.

Йемен е и сред 10-те страни в света, които са с най-лоши услови за живот на жени. 

Световният икономически форум (СИФ) класира малката близкоизточна държава на първо място сред 136 страни, включени в списъка. Достъпът до образованието за момичетата в Йемен е силно ограничен, тъй като много от тях са омъжвани, още преди да са навършили 18-годишна възраст. В резултат женската грамотност в тази страна остава на ниво до 35%.

Повече снимки разгледайте в Галерията.