В поредицата на Ladyzone.bg и предаването "Тази неделя" "Пазителките" ви срещаме с една жена, завърнала се от страната на неограничените възможности. Тя е успяла да трансформира нашенските традиции в модерно западно изкуство и бизнес. Какъв е ключът към успеха разказва Люба Асадурова, дъщеря на българския писател и създател на "Библиотека Галактика" Милан Асадуров.

Видеовизитка:

Само с 30 долара в джоба и току-що завършила университет варненката Люба Асадурова тръгва сама за страната на неограничените възможности, за да сбъдне мечтите си. "Мечтите ми бяха да бъда свободна. Това винаги е било цел номер едно, мечта и всичко - свобода на израза". 

С късмет или не Люба много бързи успява да се развие като дизайнер. Работи за най-популярните имена в бранша по това време. А по-късно създава и своя собствена линия с шапки. Но мечтата й все още не е осъществена напълно: "Успехът не го меря в пари. Аз го меря в свобода и в това колко контрол имам над моето време. Защото познавам хора с много пари, които са абсолютно през цялото време на телефона - те нямат и минута мир и спокойствие. Аз съм успяла тогава, когато правя каквото искам и имам мир и спокойствие".

В Ню Йорк Люба пристига година преди падането на двете кули близнаци. Вижда срутването им с очите си, но страхът и несигурността не успяват да я пречупят. Тя остава там, за да постигне целите си: "Естествено, че се уплаших, защото работех в тази част на града, където са близнаците, така че естествено човек започва да разиграва сценарии в главата си. Но това, което видях от нюйоркчани, много ме впечатли, защото те се застъпват един за друг и когато има проблем, всички застават зад теб и ти помагат". 

Освен че живее 15 години в Бруклин, близо 3 години прекарва и в Савана. Но спомените й за щастливо детство у нас, във Варна, са първата й крачка към големия успех.

Баба ѝ била "традиционна балканска жена", македонка от Охрид. Като паднел първият сняг, изваждала килимите навън да се покрият със сняг, оставяли ги така веднъж в годината, за да ги почистят: "По стария начин. И това ми беше любимо нещо като бях малка. "Ей снегът падна, хайде да вадим килимите". Това беше част от моето детство".

Килимите, които заобичала от малка, днес са в основата на бизнеса й. Те преплитат източните идеи за начин на живот със западното модерно излъчване, а в основата си пазят стара българска традиция за ръчно тъкане на стан с вълна.

Снимка: Евгений Милов

"Когато седна да правя рисунките, които се превръщат след това в килим или друг предмет, подхождам в цветовете като музикална хармония. Когато има различни ноти, които заедно изсвирвате в някакъв акорд, как има звучене, по същия начин използвам цветовете", споделя Люба. И допълва: "В джаза има една концепция, която се казва "блу ноут" - когато на мажорен акорд има минорна нота. Много често в цветове, които са по-естествени, слагам някакъв много ярък цвят в комбинация с тях".

Тъкачницата, която избира за своите килими, е врата до врата с варненската книжарница на баща й. Люба е дъщеря на българския писател и създател на фантастичната поредица „Библиотека Галактика”.

"Чиста късметлийка съм аз, защото за лудо дете като мен, което иска само да е свободно, да бута всички граници, да е надалеко, имах идеален баща, който подбуждаше и подклаждаше всичко това в мен и ми даваше пълна свобода. Няма да забравя как ме върнаха от училище веднъж, защото бях с дънки. По това време не беше позволено да носиш дънки и аз се прибирам вкъщи и плача. Баща ми ме върна обратно с дънките и ми вика: "Кажи им, че дънките са символ на свободата и моята дъщеря е свободен човек, затова тя ще носи дънки на училище", спомня си дизайнерката.

Снимка: Евгений Милов

След 18 години живот в САЩ Люба Асадурова се завръща в родината, за да я погледне по напълно нов начин. Сбъднала всичките си мечти, сега има нужда от сигурността, която само в родината може да изпитваш, както и от спокойствието и топлината у дома, при семейството.

"За мен винаги е било важно да има мост между България и Америка, да има свързване! Но дори и не предполагах каква нужда имах да видя собствената си страна с чисто нови очи".

  • Д-р Румяна Дечева, реставратор на ръкописи - живот сред аромата на книгите
  • Радост Гънчева, багатур: Въпреки че светът става дигитален, винаги ще има нужда да пазим духовността
  • Низане на традиционни накити от мъниста - показва Аника Романова от село Старцево
  • Пазителките: Архитект Варвара Вълчанова, която реставрира стари родопски къщи (ВИДЕО)
  • Доц. д-р Вихра Баева за баенето, змея от село Пирин и светците, които ни пазят и наказват
  • Каква е разликата между ламя и хала и как Крали Марко надвил ламята?
  • Пазителките: Десислава Жекова, нестинарка. Огънят има силата да лекува – и тялото, и душата
  • Какви са тайните кодове на българските шевици?
  • Невена Жекова: В миналото на сватбата си булката трябвало да плаче и да е тъжна
  • Коя е най-старата рецепта за приготвяне на хляб в света (СНИМКИ и ВИДЕО)