Митичните създания от българския фолклор открай време вълнуват малки и големи. Днес те още играят ключови роли в безброй приказни истории, а до сравнително скоро свързаните с тях вярвания са били неизменна част от бита и ежедневието на народа. Благодарение на тези вълшебни същества българският дух се е съхранил през вековете. Тяхната сила и магичните им способности са оставили следа върху културата и обичаите, които спазваме и до днес.

Енциклопедията „Български митични създания“ от Кристина Димитрова е мост, който свързва минало и настояще. Тя е събрала в себе си тайния свят на страшилища и чародейки.

Книгата ще ви запознае с 15 вълшебни същества и ще ви разкаже приказки и легенди за техните нрави и намесата им в живота на хората. Илюстрациите към изданието са дело на талантливия млад художник Калоян Стоянов, който успява да пресъздаде облика на емблематични за нашия фолклор митични герои. Смесвайки реализъм и въображение, той придава на образите плътност и характерност, прави ги толкова магични, колкото и правдоподобни.

Каква е разликата между ламя и хала? Колко опасен може да е змеят и как Крали Марко е надвил ламята? В книгата ще прочетете още за променливия нрав на Баба Марта и как да спечелим благоразположението й, откъде идва обичаят с мартениците и какви поверия се свързват с него.

Ето какво казва доц. д-р Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН: „На приятен и достъпен език книгата разказва за външността, нрава и навиците на различните митични създания, за свързаните с тях вярвания, празници и обичаи. Преразказани са и истории от народни песни, приказки, легенди и предания, които допълват колоритните им образи. Почерпани са знания от сериозни източници, сред които се нареждат трудовете на видни фолклористи и етнографи като Димитър Маринов, Михаил Арнаудов, Тодор Ив. Живков, Иваничка Георгиева и др.“

Енциклопедия „Български митични създания“ е книга за всички в семейството. В нея децата ще научат за героите, с които техните баби и дядовци са израснали, а по-старите поколения ще си спомнят как на тях са им разказвали за вълшебните сили на тези фантастични същества.

Научете що за същество е змеят - следва откъс >>

Змей

Змеят е сред най-широко разпространените персонажи в българския фолклор. Той произлизал от змия, която дълго време не е виждана от човешко око, но се раждал и от връзката на смъртна жена със змей. Макар че на външен вид напомнял едновременно змия, човек и птица, змеят всъщност доста приличал на хората. И той като тях се хранел и пиел – най обичал бял хляб, мляко и гъсто вино, влюбвал се, женел се, имал деца, раждал се и умирал.

Змейовете се женели за змеици, но понякога се влюбвали и в девойки. Отвличали ги във високите си скривалища и заживявали с тях. Запазили са се множество песни и приказки за любовта между змей и жена. Обикно¬вено змеят се влюбвал в най-хубавата девойка в селото и нощем я посеща¬вал като красив мъж, когото само тя можела да види. Накрая змеят идвал да я отвлече със златна каляска и сватове. Ако пък била женена, връзката им можела да продължи с години и понякога дори им се раждали деца с опашка, криле под мишниците и необикновена сила.На момите им се забранявало да вземат от земята откъснати цветя, защото се смятало, че змеят нарочно ги е сложил там. Змейовете най-често оставяли такива цветя по пътя към чешма или кладенец. Ако някоя мома се подлъжела да вземе китката, змеят тозчас я залюбвал и още същата вечер ѝ се явявал. Подобна грешка коствала много страдания на клетата девойка. Тя залинявала, занемарявала външния си вид, спирала да ходи по седенки и страняла от хората. Любените от змей не живеели дълго. За да освободи дъщеря си от пагубната любов на змея, майката на момичето правела отва¬ра от билки и поливала момата с нея. В резултат на това змеят я напускал.

Змеят се славел най-вече като покровител – пазел селото от градушки, бедствия, лами и хали, както и от други змейове. Халата пристигала с черни облаци и докато се борел с нея, змеят мятал огнени стрели и камъни. От тях се получавали светкавиците и гръмотевиците. Според някои вярвания, щом се зададял градоносен облак, змеят човек изпадал в непробуден сън, от който никой не бивало да го буди. Тогава душата му отивала в облаците и се биела с халата.

Жилището на змея било огромен палат или пещера, пълнa със злато, сребро и скъпоценности. Понякога змейовата булка изпращала на родите-лите си богати дарове: шапка, обшита с жълтици, или пък люспи от лук, които се превръщали в злато.

Продължава >>