В поредицата на Ladyzone.bg и предаването "Тази неделя" - "Пазителките", ви срещаме с една жена, която се посветила на традиции, идващи от времето на прабългарите. Тя е багир в прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур" и преподавател в Тракийския университет, Стара Загора.

Видеовизитка:


„Бях на седем години, когато ми подариха една книжка – казваше се "Черният красавец" на Ана Сюел. Тя възпламени в мен тази любов към този свят – светът на конете. Така заживях с тази мечта някой ден да се науча да яздя, да имам кон - до момента, в който не срещнах своя съпруг – Горан. Тогава мечтите ми започнаха да се превръщат в реалност“.

Така Радостина Гънчева става част от света на „Бага-Тур“ (името означава висше звание на прабългарски воин - б.ред.) – група българи от Стара Загора, които се стремят да възстановят и пазят древните традиции и ценности на прабългарския народ чрез тяхното пресъздаване в наши дни.

Радостина си спомня първите години, които са изпълнени струдности. „Имаше моменти, в които сме понасяли много обиди. Първите години българинът се срамуваше да каже, че е българин. Говоря за онези години на преход“, казва тя.

Днес вече са изградили собствено прабългарско селище в Стара Загора. А с пътуващи спектакли обикалят не само страната, но и целия свят. Участват и в многобройни филмови продукции и възстановки.

Всъщност първоначално членовете на "Багатур" са само мъже. Постепенно се присъединяват все повече жени. Те изпълняват не само древни танци и обичаи, но и овладяват конната езда и работата с оръжия.

„Показваме, че жената освен мила, нежна и добра, слаба, каквато много често принципно се смята, че е, тя всъщност може наравно с мъжете да владее тези оръжия, може да бъде достойна и да върви рамо до рамо с тях.“

Снимка: Евгений Милов

Радостина е и майка на две деца. Тя, както и всички други членове имат и други професии, извън „Багатур“. Мъжът й Горан е пожарникар, а самата тя е преподавател в Тракийския университет и научен изследовател.

„В университета преподавам по бубарство най-вече. Научните ми изследвания са в тази насока. Проучвам копринената пеперуда. В България това бубарство е малко позабравено - нещо, което искам да се възобнови по някакъв начин, защото е начин за по-бедни семейства да си изкарват някакви доходи“, обяснява тя.

Радостина не се страхува от бъдещето, което уж принадлежи на технологиите.

„Въпреки че светът става дигитален, което улеснява комуниакцията на хората, улеснява техния бит, човек винаги ще има нужда от духовност, защото дигиталният свят ни помага чусто физически да облекчим бита, разстоянита между нас, но от това да пазим духовността винаги ще има нужда. "Багатур" е това".

Снимка: Евгений Милов

„Ние винаги ще бъдем наследници на българския род и винаги ще има нужда от хора, които да пазят това огънче, да го разпалват и да го предават на идните поколения“, категорична е Радостина.