Точно на 14 февруари преди 14 години най-известният български сумист Калоян Махлянов-Котоошу се врича във вярност на своята любима – японката Асако Андо. За сватбата се говори дълго – двамата успяват да вплетат в церемонията както български, така и японски традиции. Вместо Асако да стане госпожа Махлянова, Калоян взема нейната фамилия. На пръв поглед двамата са изключителни противоположности – тя е дребничка, едва 158 сантиметра и тежаща около 40 кг, а той се извисява с цели 45 см над нея и е с около 110 кг по-тежък. Тя е и по-голяма от него с 3 години. Любовта им обаче се издига над всичко - вече 14 години и 2 деца по-късно.

Махлянов се ражда през 1983 г. в търновското село Джулюница. От ранна юношеска възраст се запалва по сумото, а едва 17-годишен е определен за най-добър в Европа за възрастта си. През 2003 година записва своя дебют като професионалист с псевдонима Котоошу. От този момент той поставя началото на една изключителна кариера, изпълнена с множество успехи и рекорди. В Япония той е издигнат в култ.

Снимка: Facebook/Getty Images

По времето, в което двамата се запознават Калоян вече се е превърнал в любимец на японките. Заради атлетичната си осанка, публиката го нарича Дейвид Бекъм на сумото - прякор, към който българинът нееднократно е изразявал недоволството си. След като през 2008 г. печели и Купата на императора на турнира "Нацу Башо", популярността му нараства изключително. Той вече не може да се движи спокойно по улиците – жените пищят истерично и всяка иска да го докосне и да се снима с него.

Преди да срещне Асако Андо, Калоян има много завоевания сред японките. Единственото условие е да не се появява на публично място с момиче, с което не е обвързан с годеж или брак. В интервю от това време той признава: "Смених няколко приятелки. По традиция ние, сумистите, излизаме с манекенки и телевизионни звезди. Имах и приятелка, която бе водеща в канал "Фуджио тв"“.

Калоян и Асако се запознават на летището в Нагоя през 2004 г.

където Асако работи. Минават няколко години преди сумистът да предложи брак на своята избраница.

Шефовете на школата Садогатаке, към която принадлежи българинът, определят всяка важна стъпка в живота на Котоошу по това време. Те трябвало да дадат благословия както за годежа, така и за сватбата. И така на 5 май 2009 г. българинът и японката се сгодяват.

На 14 февруари 2010 година в Токио се състои сватбата, която е определяна като едно от най-значимите събития за годината в Япония. На нея присъстват над 600 гости – известни и уважавани лица от света на спорта, дипломати и близки и роднини.

Снимка: Facebook/Getty Images

Според законите сватбеният ритуал стартира в световноизвестен храм. После се следват стъпки от будистката традиция. Приемът продължава в известен хотел в японската столица.

Младоженецът е облечен в черно официално кимоно, а Асако сменя няколко тоалета и прически - на ритуалите в храмовете - три национални костюма, а на тържеството е с елегантна и феерична бяла рокля и красив букет с падащи цветя. Булчинската й рокля е дело на една от най-уважаваните и реномирани японски дизайнерки, която облича и императорското семейство.

Снимка: Facebook/Getty Images

Младоженците разрязват красива 4-етажна торта

Майката, бащата и братът на Калоян също присъстват на важното събитие. Те посрещнат булката по българска традиция с хляб и сол и българско вино. Сватбата завършва с традиционно българско хоро.

Снимка: Facebook/Getty Images

Двете им деца носят български имена

През 2012 година се ражда първото дете на двойката – син Кирил, а 3 години по-късно, през 2015 г., на бял свят се появява и тяхната дъщеря Мария. И двете им деца носят фамилията на майка си – Андо.

Снимка: Facebook/Getty Images

Причината и самият Махлянов да приеме фамилията на съпругата си се крие в желанието му да се развива в сумото като треньор. Година преди да се оттегли от активната си състезателна дейност, през 2013 г., Махлянов подава молба за освобождаване от българско гражданство, тъй като е поканен за национален треньор и преподавател по сумо. За това се изисква японско гражданство, а в Страната на изгряващото слънце не може да има двойно. За целта приема и фамилията на съпругата си Андо.