Когато отива за първи път в Япония през 2002 г., Калоян изпитва само едно - притеснение. Не знае езика и цялата му комуникация е само с жестове. Към днешна дата - Калоян Махлянов-Котоошу е не просто известен в цял свят като първият европеец, спечелил Купата на Императора по сумо, но е станал толкова добър, че в школата, която има, преподава сумо на самите японци. 

По повод 110-годишнината от първите контакти между Япония и България и във връзка с презентирането на дейността на Meiji (корпорация за производство на хранителни продукти в Япония) Калоян Махлянов гостува в България. Японците са едни от големите ценители на българското кисело мляко. Meiji Bulgaria Yogurt е продукт, разпространен не само в Япония, но и в Китай, Тайланд и Сингапур. Често при срещи на тепиха на Калоян Махлянов-Котоошу от публиката скандират неговото име и го наричат "кисело мляко". 

Снимка: Сю-Ан ПакеВръщайки се в България, му прави впечатление, че всички са намръщени, бързат и никой не се усмихва.

"Чакайте хора, закъде бързате? Ние не сме роботи. Не забравяйте, че сме хора, човеци!"

Как минава един негов ден в Япония, сам ли трябва един спортист да постигне успеха и какво е да си в брак с японка - вижте всичко това във видеото.