Евгения Караджова е инженер, магистър по компютърни науки от Техническия университет в  София с втора специалност "Компютърна графика", получена в Норвегия. Пионер е във внедряването на Географски информационни системи (ГИС) в България и авторитет в сферата на геоинформатиката. През 1995 г. създава софтуерна компания "Есри България" заедно с Лаура и Джак Данджермонд, основателите на Esri Inc. Повече от 20 години е собственик и управител на компанията. "Есри България" е фирмата, която създаде интерактивната карта за визуализиране на местоположението на заразените с COVID-19 в страната.

Вече повече от 20 години, на 18 ноември се отбелязва Световният ден на ГИС технологиите. По този повод разговаряхме с Евгения Караджова за това какво представляват тези технологии, какво е тяхното приложение на практика и какво е да си жена лидер в технологичния бранш.

Госпожо Караджова, как бихте обяснили простичко и на познат език какво представлява ГИС технологията? Звучи сложно.

Географските информационни системи (ГИС) са достъпни и лесни за използване и в същото време изключително ефективни, те са интуитивен инструмент, който ни помага по-ефективно да разбираме, анализираме и управляваме заобикалящата ни среда и света като цяло.

И за да видите на практика, колко лесна и приятна е работата с ГИС ви каня да се включите в нашия конкурс, който тече в момента - “Любими места на картата на България”. В рамките на конкурса, всеки може да покаже и популяризира любимите си места в България, като сподели своите красиви снимки чрез уеб ГИС форма. На финала с всички тях ще бъде създадена интерактивна ГИС карта с най-любимите и впечатляващи кътчета на страната ни.

Казвате, че географските информационни системи не са просто технология, а цяла наука, която подпомага много сфери от нашия живот. Може ли да ни дадете конкретни примери за тяхното приложение в ежедневието на всеки от нас.

Точно така, ГИС намират широко приложение в различни сфери като околна среда, инженерна инфраструктура, общински дейности, управление на бедствия и извънредни ситуации, кадастър, здравеопазване, сигурност, информационни системи за бизнеса.

Винаги с радост давам за пример зелената ГИС карта на най-мащабната доброволческа инициатива у нас “Да изчистим България заедно”. За нас е удоволствие да бъдем дългогодишен технологичен партньор на кампанията, като разработваме софтуерните ГИС решения за нуждите на участниците и организаторите. През годините ГИС картата на кампанията прерасна в своеобразен пътеводител за създаване на акции, намираме на съмишленици и цялостна платформа за отчитане на резултатите от кампанията.

Тази година ни изправи пред едно ново предизикателство, пандемията от коронавирус, където ГИС технологиите отново са изключително полезни. Още от самото начало светът следи в реално време разпространението на COVID-19 с ГИС. Центърът за системна наука и инженеринг към института „Джонс Хопкинс“, създаде ГИС приложение с интерактивна карта, което предоставя данни в реално време за разпространението на опасния вирус по света.

В България екипът ни също реагира бързо, като разработи комплекс от ГИС приложения в синхрон с нуждите на обществото и институциите да получават важна информация и пространствени анализи за развитието на пандемията у нас. Така в началото на март тази година "Есри България" изготви специализирано уеб ГИС приложение, което да дава ясна визуална картина на обстановката в страната. Приложението имаше за задача да отразява информацията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, която традиционно беше оповестявана устно. В знак на солидарност с усилията и на българските институции и като част от нашата политика за социална ангажираност, реализирахме ГИС частта от “Националната система за борба с коронавируса у нас”, включваща Единния информационен портал за коронавирус. Системата е полезен инструмент, както за нас гражданите, като същевременно се използва активно и от редица институции, включително лабораториите, лечебни заведения, лекари т.н.

Къде се намира България на световната карта по отношение на приложението на ГИС технологиите?

Вярвам, че България стои достойно на тази карта. Нещо повече, вече 25 години ние от "Есри България" работим усилено в посока активно внедрява на най-съвременни геопространствени технологии, предоставяйки на българските потребители световно утвърдени ГИС решения за техните нужди. Работим целенасочено и за това ГИС технологиите да подпомагат и намират все по-широко приложение във всички аспекти на съвременното общество. Има множество примери, с които се гоордеем, но тук ще спомена една много малка част от тях.

Би било интересно за читателите да знаят, че у нас вече функционира първата по рода си система за мониторинг на Черно море в реално време. Системата осигурява мощна функционалност за обработка и визуализация в реално време на данни от сензори за автоматично измерване на параметрите на морската вода и атмосферния въздух, както и интеграция посредством услуги в реално време на данни от Европейската програма "Коперник". 

Друг интересен пример е Натура 2000, общоевропейската мрежа, целяща дългосрочно опазване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа. В България екологичната мрежа обхваща близо 33,8% от територията на страната, а дейностите по нейното развитие, опазване и управление се подпомагат от единната информационна система на Министерството на околната среда и водите, разработена на основата на ЕСРИ ГИС технологията.

Географските информационни системи от "Есри" подпомагат ВиК компаниите в изграждането на единна система за управление на своите активи, оптимизация на полевите дейности и постигане на добро управление. Такава цялостна система има например Софийска вода, която наред с другите възможности ползволява на потребителите лесно да следят за текущи и планирани ремонти, както и да проверява качеството на питейната вода в столицата.

Какво е предизвикателството да си жена мениджър в сферата на технологиите?

Има разлика в отговорността, когато си мениджър и когато си собственик и управител, каквато съм аз. Управлението на целия бизнес на компанията е отговорност и предизвикателство. И това предизвикателство е още по-голямо, когато се явяваш пионер в дадена облст. А фирмата, която управлявам - "Есри България" - е пионер в областта на геоинформационните технологии в България .

Единственият шанс, да не се огънеш, е много да обичаш това, което правиш и много да вярваш в него. Имам привилегията да работя за внедряването на геоинформационните технологии в България, а за мен това не е просто бизнес, за мен това е кауза, в която безрезервно вярвам. Тази кауза ме мотивира, дава ми енергия и сили да вървя напред, независимо от трудностите.

Според вас има ли нещо вярно в това, че жените са по-добри управленци, защото са по-грижовни по природа?

Навярно жените сме по-грижовни, по-отдадени. Отдадени на работата, отдадени и грижовни към хората и екипа, с който работим, към нуждите и потребностите на нашите клиенти. Това създава доверие и атмосфера на сигурност, на лоялност, все неща, които водят до по-добри резултати в работата като цяло. Но все пак, не бих могла да обобщя, че жените или мъжете са по-добри управленци. Факт е, че много малко са жените със собствен бизнес в ИТ сферата.

Трудно ли е съвместяването на бизнес ангажиментите със семейните? 

Разбира се, за една жена и майка, семейството и децата са преди всичко. Опитавала съм се да балансирам, но времето просто не стига. По-малкото време, което съм отделяла вкъщи, съм се опитвала да компенсирам с много обич и топлина. Да, при всички случаи съм отделила по-малко време на децата си от други майки. Но по този начин децата ми израснаха по-самостоятелни и много отговорни.

Как бихте определили стила си на обличане?

През работната седмица - делово-елегантен. Не обичам конфекцията и строгостта в облеклото. Предпочитам в дрехите ми да има лекота, изчистеност, дори нотка небрежност, с което да кажа, че облеклото не е най-важното. И както всеки управител, след деловия ден бързам да сваля бизнес облеклото.

Музиката, която Ви успокоява?

Постоянно слушам музика. Дори бих казал, че не мога без музика. Свикнала съм с класическата музика. Сега слушам много джаз.

Коя е кухнята, която предпочитате? Готвите ли?

Обичам българската кухня. Когато пътувам в чужбина, винаги търся да открия и да се насладя на местната национална кухня.  Обичам да готвя. Обичам да експериментирам с подправки и вкусове. Внимателно подбирам продуктите, с които готвя.

Има ли още нещо, за което досега не Ви е оставало време, но много искате да направите?

Да се гмуркам.

----

Друго по темата "Жени лидери"