Темата за абортите е една от най-обсъжданите напоследък. Позициите на гражданите покриват цяла палитра от мнения. Множество хора в България изтъкват негативното влияние на абортите като ключово върху демографската криза и приемат прекъсването на нежелана бременност като убийство. Други пък смятат, че това е личен избор, който не бива да бъде ограничаван.

България е сред първите места в Европа по извършени аборти. За първото тримесечие на тази година те са 5800 на цялата територия на страната, като 3600 от тях са по желание, съобщават от БГНЕС, позовавайки се на Националния център по обществено здраве и анализ. "Ако официалната статистика се запази със същия темп до края на 2019 г., за една година България ще е загубила над 23 000 бъдещи деца. За сравнение, през 2016 г. официалният брой на прекъснати бременности е 26 446, при 56 хиляди регистрирани живородени деца", добавят от агенцията. 

Една от причините за тревожните данни е липсата на сексуално образование сред младите. Това е установено от последното проучване на „Евробарометър“ на тема „Репродуктивно здраве на жените“ за страните от Европа. Една от препоръките е „разработване на интегрирани, всеобхватни и целенасочени национални политики в областта на сексуалното и репродуктивното здраве и права. Важно е те да адресират всички ключови компоненти на ефективния подход за подобряване на достъпа до съвременни контрацептиви“. Проучването е проведено през 2015 г., но до този момент няма промяна в сексуалното образование на младите в България. Голяма част от тях не знаят как да бъдат отговорни в интимните си отношения спрямо себе си и партньора си. Това на свой ред води до множество проблеми в сексуалното и репродуктивното им здраве. Безотговорността често е и в основата на много от случаите на нежелана бременност. Желанието на жените да премахнат плода много често е породено от финансови затруднения, ранна възраст на забременяване, натиск от родители и т.н. Възникват и по-субективни ситуации, в които жените желаят да направят аборт - случай на изнасилване или такъв с емоционално-психологическа бариера в резултат от насилие в детството. 

Тревожният брой прекъснати бременности както в България, така и по света, събужда дебати относно начините за справяне с проблема. В повечето европейски държави абортът е законен през първото тримесечие от бременността. След този период е позволено единствено, ако е застрашен животът на майката. В някои се изисква предварително подаване на документи, за да се получи одобрение. Регламентирано е, че такъв тип интервенция може да бъде извършена единствено от лекар във всяка болница и клиника с гинекологично отделение. Пълна забрана за аборт има единствено в Малта. В шест европейски страни прекъсването на нежелана бременност е позволено само в определени случаиЛихтенщайн, Северна Ирландия, Андора, Полша, Монако и Сан Марино. Там всяка жена, която пренебрегне законовите уредби, подлежи на наказателна отговорност, като присъдите стигат и до лишаване от свобода. Същото очаква и медицинския екип, извършил интервенцията.   

Според българското законодателство е позволено прекъсването на бременност по желание на жената. Аборт може да се направи до 12-ата гестационна седмица. За незаконно прекъсване на бременност е всяко, което не е извършено в медицинско заведение. В такъв случай жената не носи отговорност – единствено медицинското лице. В неделя (23.06) обаче лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази желанието си да се започне дискусия „за“ и „против“ забрана на абортите в България. Той дори призова православната църква да заеме позиция по темата. 

Българският фонд за жените реагира на думите му като публикува на Facebook страницата си следното:

Всяка ситуация е безкрайно субективна. Това вероятно е причината у нас да няма едно общо мнение. Може да бъде наложена наказателна отговорност за прекъсване на нежелана бременност, но това не означава, че абортите ще изчезнат. Например много от ирландките, които искат да прекъснат бременността си, пътуват до съседни на Острова страни, където е позволено - Англия, Уелс или Шотландия. В дългосрочен план би било много по-ефективно да се образоват поколенията, които тепърва ще започват своя полов живот и репродукция, вместо просто да се задължават жените да задържат плода. По този начин ще намалеят случаите на нежелана бременност по невнимание и ще се подобри сексуалното и репродуктивното здраве.

Нежеланата бременност е в резултат най-често на невнимание. Абортът е осъждан и от религиозна гледна точка. За много млади жени нежеланата бременност означава и край в кариерното им развитие. Други просто не са готови и се страхуват. Трети нямат финансовата възможност да отглеждат деца. Четвърти пък приемат бременността, дори и нежелана, по-скоро като дар, отколкото като бреме.

Снимка: iStock

Даниела Костадинова на 20 г. от Пловдив ни сподели: "Моето мнение е, че всеки случай е различен, всяка причина за подобно решение си има история. Не съм минала през него, но поставяйки се в ситуацията, не мисля, че закон или каквото и да било външно влияние би ме отказало да направя аборт, ако съм го решила, защото си е личен избор и не е редно да се налага забрана. Разбира се, не мисля, че абортът е нещо нормално, но подкрепям идеята хората да създават семейства, когато са стабилни духовно, материално и в подходяща възраст. По-скоро смятам, че някакъв вид семинари или лекции биха били полезни. Така хората биха били по-запознати от рано с темата и най-вече ще са информирани относно рисковете и как да се предпазят".

Бременността и абортът са емоционални предизвикателства пред всяка жена. Когато е поставен пред въпроса дали да задържи плода, човек се стреми да вземе правилното решение както за себе си, така и за бъдещото бебе. В такъв момент жената е поставена пред избор, който се основава на въпроса кое е "добро" и кое "лошо". Дали е добро да задържим едно нежелано дете и дали изобщо ще успеем да го дарим с обичта, която заслужава. Лошо ли е да прекъснем искрата на живот, която е пламнала. Или какъв живот ще създадем за това дете, ако не сме готови. Отговорите на тези и много други въпроси може да даде единствено жената, попаднала в ситуация с нежелана бременност. Решението дали да задържиш бъдещото бебе се основава на емоционалната зрялост на жената, както и на какъв етап от живота си се намира. Ето защо законна забрана на абортите въобще няма как да действа обективно за всеки отделен случай на нежелана бременност. 

 

Използвани източници:

abortion-clinics.eu/abortion-europe