Какво е общото между шоколадовия сладкиш и срещата с хубав мъж? И двете носят удоволствие. А как ви звучи да откриете такъв мъж, който е обграден със захар, мед и шоколад и знае какво да прави с тях!

Решихме да разбием митовете, че на истинските мачовци мястото не е в кухнята. Това не е така от толкова време, от колкото не ползваме кремък, за да си запалим огън. Няма да скрием, че  обичаме сладкото и помним с добро всеки, който някога ни е изненадал с шоколадово яйце,  бонбон, мъфин или просто едно парче кекс. И ако това е готин майстор сладкар, още по-добре. Заедно ще идем на гости на 10 мъже, с които няма как да не ви е сладко.

Иван Александров
Това е сладкарят, който взема участие в направата на една от най-известните торти по цял свят - тортата за сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл. Иван Александров от години работи в Лондон, а опита му с кулинарията започва в "Техникума по обществено хранене" (ТОХ) в град Банкя. Сладка случайност е, че попада в профил "Сладкарство" , а след време става главен сладкар в петзвездния "Haymarket Hotel", който е в топ 5 на най-добрите лондонски хотели. Днес се радва на многобройните си клиенти, на които предлага бутикови торти и сладкиши по поръчка, чрез собствения си бранд "Boutique Cookie's Cakes".

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: pastry.bg

Александър Иванчев 
Алекс е роден в град Русе и още няма 30 години, а вече е разпознаваем като шеф-сладкар. Любовта му към кухнята се заражда още когато е едва на девет, а таланта си шлифова в Америка и Катар, където работи в престижни ресторанти. За наша радост избира да се върне и да реализира мечтата си в България. Определено умее да флиртува с шоколада повече от успешно и го знае, защото си е направил татуировка на врата с формулата му  - C7H8N4O2. Това е българското шоколадово момче, което през 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България", а през 2016 г. трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия.

Снимка: Screenshot/ Преди обед

Петко Костадинов
Петко Костадинов е второ поколение сладкар. От малък помага на родителите си в сладкарския им цех в град Монтана, като прави квас за козунаци и захарни фигурки. В четвърти клас го изпращат при майстор хлебар и сладкар в Германия на обучение, а тук завършва "Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии" (СГХСТ). Усъвършенства се във фирма "Змееборец", а в момента е демонстратор и консултант на професионалисти от сферата на сладкарството, ресторантьорството и кетъринга.  

Снимка: Facebook/ Petko Kostadinov

Георги Бойковски
Завършва ТОХ в град Банкя и реализира стаж в сладкарница Badia Roca-Barcelona, носител на титлата "Най-добър кроасан на Espаña" за 2009 г. Трупа опит и в Restaurant de Postres Espai Sucre (Barcelona), който е първият ресторант за десерти в света. Две години е главен сладкар в Restaurant RocaMoo-1* Michelin Barcelona, а днес е специалист по техно-емоционална (по-позната като молекулярна) кухня. През 2017 г. е гост в Master Che" и впечатлява участниците и зрителите с уменията си. Може да видите как пътят му го отвежда от казармата до ресторант със звезда "Мишлен" от гостуването му в "Преди обед". 

Снимка: Screenshot/ Преди обед

Борислав Екзархов
Той е ученик на ТОХ, София, след което завършва специалност "Управител на хотел и ресторант" във Варненския колеж по туризъм и "Икономика в туризма" в УНСС. Борислав започва кариерата си като сладкар в хотел "Шератон" през 1991 г. в София. Очевидно това е неговото нещо, защото пет години по-късно вече е главен сладкар. Работата му включва това да задоволява вкусовете на гости като крал Густав, принцеса Анна, крал Хуан-Карлос, президента Бил Клинтън и други известни личности, които са посетили страната ни. Той и негови колеги създават фирмата "Gavrosh Gourmet", която съществува от около 15 години. През 2017 г. основат "Pastry Academy", където се обучават нови кадри, а през септември 2018 г. откриха симпатичната си сладкарничка "Гаврош Минт".

Снимка: gavrosh.com

Александър Цеков 
Александър Цеков завършва гимназия по туризъм, където и получава готварската си диплома. Следва стаж в "Хилтън", който го среща с Андрей Токев. Цеков е наричан "артистичния сладкар", защото е имал планове да се занимава с актьорство, вместо със сладкарство. Той дори заминава за Холивуд с тези намерения, но пътят му се отклонява към сладкарството. Талантът му не остава подминат от опитното око на Андрей Токев и днес можем да се наслаждаваме на вкусните му десерти. Само на 24 години, Александър Цеков става главен сладкар в "Кемпински". От участието му в "Master Cheff", можем да си откраднем една вкусна рецепта за десерт с лешници, сладко от дюли и кисело мляко.

 

Юри Балталийски
Най-голямата му страст е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия. Бил е треньор-консултант за "Хилтън", както и главен сладкар. Завършва кулинарния колеж в Москва и има над 20-годишен опит в световноизвестни хотели в чужбина - повече от 17 години е бил главен сладкар на хотел "Hilton" в Прага и две години в "Hilton" в Адана, Турция. Има няколко броя златни медали от различни конкурси: "Singapore Salon Culinary" за работа с марципан, международния конкурс "Gastrohradec" в категория празнична торта, абсолютен победител е на "Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year" и други. Златото определено му отива, а възрастта не му отнема чара. 

Александър Хекимов
Работи 3 години в "Новотел Пловдив" и това е решаваща стъпка за професионалното му развитие. След това е работил в множество известни ресторанти и хотели, но висшето изкуство на сладкарството за него започва в Лондон - "The Dorchester", който е един от най- луксозните хотели в света. Там се издига до заместник шеф-сладкар. Алекс има опит и с френските десерти и то не какъв да е - изкарва стаж в ресторант "L’Auberge" при великия Ж.Торел. Животът му го среща със световноизвестни сладкари и той не спира да се учи от най-добрите. Работил е в Лас Вегас, както и в луксозна верига в Азия. Известни личности са се докосвали до неговото изкуство: английското, норвежкото и холандското кралско семейство, както и султанът на Бруней, Нелсон Мандела, Джордж Буш-старши, Бил и Хилари Клинтън, Тони Блеър, Мадона и други.

Снимка: www.lebua.com

Ради Стамболов 
Ради Стамболов е член на журито на първото българско кулинарно състезание "Lord of the chefs". Познат е с многобройните си участия в телевизионни предавания, изявявал се е като водещ на кулинарни събития и любителите на шоколада го обичат колкото обичат и неговото шоколадово суши. Той завършва сладкарски техникум "Христо Ников", а след завършването си е разпределен в хотел "София", но готвачите отказват да вземат стажанти и пътят му започва от не къде да е, а от "Шератон" в началото на 90-те. За времето си, това е един от малкото луксозни хотели и това място се оказва безценно за талантливия готвач. Ради завършва "Колеж по туризъм" във Варна и специализира при Вилхелм Хендел (майстор-сладкар в хотел "Шератон", Виена и кафе "Централ Пале Ферстал" (1996 г.). Готвил е за 13 президенти на различни държави и в момента той е една от трите шапки на компанията за сладкарски изделия "Gavrosh Gourmet".

Костадин Николов
Костадин Николов е майстор-сладкар, избрал да прави своите сладости в Англия. Роден е във Варна през 1982 г., а в момента е собственик на „Соuturе Саkеѕ bу Коѕtа“. Много българи научиха за неговата работа от тортата с форма на кремостта царевец, която той сподели, навръх Съединението през 2017 г. Презентацията в интернет беше под формата на видео, режисирано като шоуто "Звук и светлина", което може да се види на хълма във Велико Търново. 

Йордан Петров
И завършваме с тазгодишния победител в конкурса "Готвач на годината", категория "Най-добър сладкар на БХРА за 2018 г. ".