.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Депресията засяга различно жените и мъжете

Евгений Милов | преди 1 година
Депресия
Снимка: iStock
Състоянието при жените е епизодично, докато при мъжете - персистиращо

Отдавна е известно, че депресията се отразява по различен начин на мъжете и жените, като засяга по-тежко представителите на силния пол.

Резултатите на британски учени от Кеймбриджския университет сочат, че бъдещото лечение на пациенти с депресия трябва да бъдат чрез нови методи, отчитащи разликата в пола.

"В повечето случаи мъжете страдат от персистираща депресия, докато при жените по-скоро се наблюдават само епизоди на психичното разстройство", коментира ръководителят на изследването Йе-Ю Чанг.

Това е основната причина за задълбочаване на последствия при мъжете, като пристрастяване към алкохол и наркотици в опит да се тушират негативните емоционални симптоми, както и по-честите мисли и опити за самоубийство.

депресия
Снимка: iStock

Изследванията с ядрено-магнитен резонанс на специалистите от Кеймбридж за начина, по който работи мозъкът на пациентите от двата пол при депресивни състояния, сочат съществени разлики в степента на активност в отделните области на мозъчния кортекс.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере точната причина депресията да поразява по различен начин мозъка на мъжете и жените.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Frontiers in Psychiatry".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?