На днешната дата се отбелязват 50 години от стъпването на човек на Луната. Известно е, че човечеството познава едва 4% от видимата Вселена. Ето още любопитни факти по темата:

1. Вселената се разширява с доста по-голяма скорост, отколкото учените някога са предполагали

Учените се опитаха да изчислят и измерят стойността, наречена константа на Хъбъл, която показва колко бързо се разширява Вселената. Константа на Хъбъл стои в основата на цялата астрофизика и разбирането ни за Космоса.

Стойността е изчислена за първи път от астронома Едуин Хъбъл през 20-те години на миналия век. Сега астрономите, които наблюдават и измерват разширяването на Вселената, достигат до съвсем различни стойности. Несъответствието поставя под съмнение не само представата ни за възрастта на Вселената, но и способността да бъде разбрана физиката, която управлява Космоса.

Според НАСА Вселената се разраства със скорост от 68,8 километра в секунда.

2. Когато две галактики се срещнат, те се сливат

В Космоса всичко се движи. Галактиките продължават своя гравитационен танц милиони години, преди да се слеят в една обща по-голяма галактика.

3. 95 процента от Вселената е съставена от мистериозна материя

„Обикновената“ материя съставлява само 5 процента от Вселената. Тази обикновена материя се състои главно от звезди, галактики и втечнен природен газ.

„Тъмната материя“ представлява 22 процента от Космоса. Тя е недостъпна за наблюдение със съвременните методи и е с неизвестен състав.

„Тъмната енергия“ съставлява около 73 процента от Вселената. Единственото, което знаем, е, че тя също е невидима, не излъчва светлина, не поглъща и не отразява светлината.

Тъмната материя има гравитационно въздействие върху видимата материя, докато тъмната енергия въздейства като антигравитационна сила.

4. В центъра на почти всяка галактика има свръхмасивна черна дупка

Учени потвърдиха, че в центъра на Млечния път има свърхмасивна дупка. Обикновено такава е конфигурацията на повечето галактики.

5. Съществува планета, съставена от диаманти

Планетата е на разстояние 40 светлинни години и се движи толкова бързо, че една година там продължава едва 18 земни часа.

Повърхността на планетата наречена „55 Cancri” е покрита с графит и диамант. Най-малко една трета от масата й е съставена от скъпоценния камък.

6. Черните дупки са толкова масивни, че поглъщат всичко – нито материята, нито светлината може да им се изплъзне

Съществува два вида черни дупки. Звездните черни дупки са изключително малки и се формират от умиращи звезди. Сръхмасивните черни дупки са с маса милиарди пъти по-голяма от тази на Слънцето.

 7. Съществува теория, че Вселената е произлязла от черна дупка

Според теория на физика Итън Сийгъл Големият взрив може да е резултат от сблъсък на звезда с черна дупка в друга четириизмерна вселена.

Източник: NASA