Щитовидната жлеза с нейните хормони играе ключова роля за правилно протичане на метаболитните процеси, растежа и развитието на организма. Тя е разположена в долната част отпред на шията. Формата й наподобява пеперуда от двете страни на дихателната тръба. Щитовидните хормони са: тироксин, трийодтиронин и калцитонин.

Нарушената функция със свръх производство на хормони се нарича "хипертиреоидизъм". Причините могат да бъдат: силен стрес, неправилно хранене, наследственост, автоимунни заболявания, възли, кисти или рак на щитовидната жлеза.

След ултрасонография и сцинтиграфия, биопсия с игла, палпаторно изследване от лекаря и лабораторни резултати за FT4, TSH, серумен Ca, се избира лечението. Има медикаменти, които подтискат нивото на хормоните. Лечението с радиоактивен йод разрушава жлезистата тъкан. Чрез операция се премахва част от тъканта, в която са възлите или рака.   

На жени с хипер функция на щитовидната жлеза се предлага операция, особено когато жените са във фертилна възраст и планират да имат деца, поради страничните ефекти от медикаментозното лечение и радиоактивния йод.

Болните с възлови образувания в щитовидната жлеза в повечето случаи минават без операция. До тази мярка се стига, когато възелът заплашва да се превърне в злокачествен тумор, ако на ултразвуково изследване се открие, че неговата структура се променя.

Големи доброкачествени възли се оперират заради притискането, което затруднява преглъщането. Има случаи, когато жлезата толкова разраства, че притиска съседните тъкани и се вижда като подутина на шията (гуша).

В случаите на рак може изцяло да се премахне щитовидната жлеза. Обикновено в първата част на операцията се прави експресно патологично изследване и спрямо него се решава по-нататъшния ход на операцията.

Киста в щитовидната жлеза сама по себе си не предполага операция. За разлика от възлите, тя никога не може да се изроди в злокачествен тумор. Възелът е по-опасен от тази гледна точка.

Възли по-малки от 1 см и без радиологичен риск се наблюдават чрез контролни прегледи, най-добре от един и същи специалист. На възлите с размер над 1 см се прави пункция (биопсия с игла), за да се определи има ли злокачествен характер.

Основният принцип на оперативното лечение при хипертиреоидизъм е да се намали обемът на щитовидната жлеза, произвеждаща хормони. Благодарение на този метод голяма част от пациентите остават с нормално функционираща щитовидната жлеза след операцията. И все пак малък брой от пациентите се сблъскват с рецидив.

Съществуват минимално инвазивни техники, които осигуряват по-бързо възстановяване и по-малък козметичен дефект.