Не е много романтично да се изпуснеш пред любимия човек, но няма нищо романтично и в това да кривиш лице, защото коремът ти се бунтува, или пък да ходиш като глътнала бастун, стискайки дупе, за да не се изпуснеш.

Спомняте ли си случая на Кари от сериала „Сексът и градът”? Тя се стесняваше да ходи по голяма нужда в тоалетната на Тузара. Не се чувстваше достатъчно уверена да прояви пред него тази си „слабост”. Тя – красивата жена, която вечеря с него в скъп ресторант, с перфектната си прическа и още по-перфектни обувки, не прави такива работи.

Факт е, че колкото и да сме красиви, изискани и интелигентни, всички ходим до тоалетна, имаме газове и те излизат от нас. Това е естествен процес, при който се облекчава мускулатурата на храносмилателния тракт и червата от натрупаните газове (метан, водород, въглероден диоксид), докато се е преработвала храната.

жена

Какво да правим, ако пръцнем на обществено място?

Кашляйте силно, прочистете шумно гърлото си, като се опитвате да накарате околните да си помислят, че издаденият преди малко звук е дошъл именно по тези причини.

На принципа крадецът вика дръжте крадеца първи се възмутете „Ау, колко неприятно замириса! Кой се изпусна?”

Опитайте се да разсеете вниманието на околните от миризмата като бързо предложите интересна тема за разговор.

Извинете се и опитайте да забравите, защото в противен случай случилото се ще ви кара цяла вечер/ден/обяд да се червите от срам.

Обърнете го от смешната страна, като разкажете виц по темата.

Провокирайте и другите да направят същото, за да не сте сами.

Как да предотвратим миризливите ситуации?

розаПричината за газовете най-често е несъзнато приетият въздух в прекомерни количества. Той влиза в организма, когато се храним или пием бързо, консумираме течности, докато се храним, особено ако го правим със сламка, смучем бонбони и близалки или дъвчем дъвки, пушим, тичаме или лесно се стресираме. При последните две ситуации дишането се учестява и се поема нерегулирано количество въздух.

розаИзбягвайте газираните напитки – не само безалкохолните, но и бирата.

 


розаИзбягвайте храните, които са газообразуващи - фасул, леща, грах, лук, ряпа, кисело зеле, броколи, карфиол, сливи, банани, царевица и др.

 

розаОтвари от някои билки помагат за по-малко газообразуване – бял равнец, градински чай, жълт кантарион.

 

розаПриемайте хапчета против газове. Причината за тях може да е проблем с храносмилането или гнилостни процеси в червата. И в двата случая трябва да потърсите лекар, тъй като проблемът може да се окаже доста по-сериозен от задушлива миризма и неудобство пред познатите.

Знаете ли, че…

Няма две еднакви по звук и миризма пръдни, както няма две еднакви снежинки.

Преди газовете да се трансформират и да излязат от ануса, преседяват около 30 часа в организма.

Лекарите, които се занимават с проблемите на дебелото черво, ректума и ануса, се казват проктологисти.

Как ще мирише пръднята на човек зависи не само от храната, която е консумирал, но и от бактериите от дебелото черво на майката, с която се е заразил плодът по време на раждането.

Някои хора си правят операции на ануса, за да издават по-елегантни звуци, когато пръцкат.

В миналото е имало професия пръдливец - хора, подобни на шутовете, са забавлявали господарите си със звуците, които издава дупето им.