Когато за първи път чуете термина "потапяне сред природата" може би ще ви хрумне, че става дума за разхлаждане в някоя река или езеро. Всъщност понятието не е свързването с измиването на тялото, а пречистването на съзнанието.

На японски "shinrin-yoku” означава разходка в гората и ползите за здравето, които получаваме от нея. Всеки път, когато сте сред природата без да бързате, за поне два часа – това е истинското потапяне сред природата.

Учени предвиждат, че до 30 години това ще стане културна норма в западния свят, каквато е йогата в момента. Защо?

Снимка: iStock

Сваля стреса

В годините между 2004-2012 г. японското правителство спонсорира проучвания за потапянето сред природата, за да докажe позитивния ефект от практиката. Учените в "Chiba University" изследват близо 300 студенти, които се разхождат първо в града и след това в природата, като участниците имали по-ниска концентрация от хормона на стрес кортизол, понижен пулс и ниско кръвно налягане след разходка в гората, в сравнение тези в градската среда.

Укрепва здравето

Проучвания на "Nippon Medical School" откриват, че имунно-стимулиращите клетки, които помагат срещу борба с вирусите и рака, са по-активни при потапянето сред природата. Тяхното действие се засилва още повече при прекарването на допълнително време навън през следващия ден. Освен, че прочиства съзнанието ни, природата е лек срещу депресията, като ни прави по-креативни.

Лесно практикуване

В Япония има специални пешеходни пътеки сред природата, избрани заради техните терапевтични свойства. В България няма подобна система, но пък практикуването на "потапянето" в природата е изключително лесно - изберете най-близката планина или гора, разходете се за поне два часа като се насладите на гледката, звуците и ароматите на природата.