25-годишна жена от Фресно, Калифорния, се оказва алергична към най-разпространената течност на Земята – водата. Това е рядко заболяване, което води до получаване на рани и образуване на копривна треска. Оказва се, че жената дори е алергична от собствените си сълзи и пот.

"Излизах от банята и имах огромни рани по кожата си, а скалпът ми кървеше след душ", разказва Теса Хансен-Смит пред ABC-30 за алергията си - аквагенна уртикария, която е развила, когато е била на 8 години.

Алергията "е рядко срещано състояние, при което уртикарията (копривната треска) се развива бързо след контакт на кожата с вода, независимо от нейната температура", се казва в доклада на Националния институт по здравеопазване. И макар причините за появата ѝ да са неизвестни, "тя най-често засяга жените".

Майка ѝ, д-р Карен Хансен-Смит, е лекар по семейна медицина и първият човек, който разбира, че дъщеря ѝ има алергия към вода - след години тестове от специалисти.

"Чувствам се малко виновна като майка за това, че не съм видяла, когато тя излизаше от душа, че има уртикария, и не съм разбрала много по-рано, че това всъщност е бил проблем с водата", казва тя пред ABC-30.

Теса казва, че ако пие вода или яде нещо с високо съдържание на вода, усеща парене - затова пие предимно мляко, тъй като съдържанието на вода в него се балансира от мазнините и протеините.

Що се отнася до вземането на душ, тя споделя в Инстаграм, че почиства „тялото си с мокри кърпички, предназначени за това, но дори и от тях ме боли".

Младата жена избягва дейности, които я карат да се поти, и обяснява: "Мога да сведа до минимум телесната миризма, като се бръсна и използвам дезодорант, когато е необходимо". Разбира се, Теса понякога има нужда от душ, въпреки че "не правя много неща, които ме правят мръсна, защото не мога".

"Да стоя под душа повече от 5 минути, като същевременно се опитвам да не припадна, тъй като хипервентилирам, не е релаксиращо преживяване и грижа за себе си, каквото може да бъде за другите", обяснява тя.

Тъй като това е рядко заболяване, се смята, че по-малко от 250 души по света имат аквагенна уртикария.

25-годишната американка казва, че хората често са скептични и се опитват да тестват алергията ѝ, какъвто е бил случаят, когато е била студентка в университета Дейвис в Калифорния.

"Когато разказах на хората за това в колежа, те се опитваха нарочно да ме напръскат с вода или пък хвърляха по мен кубчета лед", споделя още Теса.

Когато настъпва пандемията от Ковид-19, тя се прибира у дома и се справя със състоянието си, като прекарва времето си предимно на закрито. Неотдавна се оказало, че тя е толкова дехидратирана, че развива исхемичен колит, който се случва, когато "притокът на кръв към част от дебелото черво е временно намален".

Докато е хоспитализирана заради исхемичния колит, Теса преживява усложнения и обяснява в Instagram, че "това доведе до множество повърхностни кръвни съсиреци и поне един голям кръвен съсирек в дясната ми ръка".

След този случай младата жена се нуждае от физиотерапия, за да се възстанови, а семейството й трупа огромни дългове заради непосилните медицински разходи.

И макар състоянието на Теса да прогресира, тя гледа към бъдещето и се надява да се върне в университета, да стане медицинска сестра и да води нормален живот.

Вижте във видеото как се прави йога за лице, която предотвратява двойната брадичка: