Във всеки дом дебнат алергени. Колкото и да чистим, мухъл и прах непрекъснато се появяват на най-неочаквани и невероятни места. Кои са коварните източници и какво можем да направим, за да намалим тяхното алергенно въздействие върху нас и преди всичко – върху най-чувствителните към тях – децата?

Саксийните растения

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Да хвърлим око на стайните растения. Спорите на мухъла и плесените, като тези на снимката, виреещи в почвата и по стените на саксията, се разнасят във въздуха и по пода на цялото помещение. За да възпрепятствате успешно този процес, отстранявайте мъртвите листа, използвайте чинии и избягвайте прекаленото поливане.

Домашните любимци

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Обичаните домашни любимци понякога, волю-неволю, също могат да предизвикат алергия. Сама по себе си обаче, козината не е алергенна, но лесно се замърсява. По нея полепват най-различни алергоносители – прах, пърхот, цветен прашец, спори и т.н. Достатъчно е да поддържаме стриктна хигиена, по-често да почистваме с прахосмукачка и да къпем редовно домашния любимец.

Килимите и постелките

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Тъй като по килимите лесно се натрупва прах, те се превръщат в основни свърталища и хранилки за всякакви микроорганизми и акари. За да снижим до минимум опасността от алергията, идваща от килимите, трябва да прибегнем до прахосмукачка с воден филтър или парочистачка. Най-радикалното решение обаче е килимите да се отстранят напълно. Имайте предвид, че в едно стайно помещение влажността на въздуха не бива да превишава 55%.

Книгите

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Книгите, пръснати по рафтовете на домашната библиотека също са "капан" за домашния прах. Книжните корици и страници приютяват плесени, спори и малки твари, като тези на снимката. За да ограничите броя на опасните микроорганизми, не забравяйте след почистването на килима да смените накрайника на прахосмукачката с подходящата четчица и да минете с нея както книгите, така и пространствата около тях. Най-добрият вариант е да съхранявате духовната си храна в шкафове с витрини. Така възможността за натрупване на прах стократно се намалява.

Мебелите, облечени с плат

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

И меката платнена мебел предлага уютно убежище за домашния прах. Ако имате такава, отново се доверете на парочистачката или на прахосмукачката с воден филтър. При покупка на мебели, предпочитайте тези, облечени във винил, кожа или други гладки материи.

Матраците и спалното бельо

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Прекарваме осем часа в леглото всяка нощ и оставяме след себе си изобилие от мъртви кожни клетки, привличащи акарите. Най-ефективният начин да държим надалеч микроскопичните чудовища, е да предпочетем матрак и възглавници от качествена антиалергична материя.

Плюшените играчки

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Днес детските магазини изобилстват с чудни плюшени играчки, изработени от антиалергична материя. Така че, дори и детето ви да има вече алергия към домашния прах, проблемът е разрешим. Но ако все пак у дома малчугана си има плюшени симпатяги, чиято материя не е антиалергична, препоръчително е поне веднъж седмично да изпирате на ниски температури пухкавите любимци.

Банята

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Банята също не е пощадена от места, където необезпокоявани се развиват и размножават плесени и мухъл. Топлата и влажна среда благоприятства тяхната лесна поява и трудно отстраняване. Най-добрата защита срещу тях е редовното почистване и подсушаване на банята.

Кухнята

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Още едно любимо място за мухъла и плесените е кухнята, и най-вече – мивката и пространството около нея. Трябва да знаем, че храни, държани извън хладилника бързо се овлажняват и плесенясват. Хладилникът пък, поради честото му отваряне, също е благоприятна среда за развитие на плесени. Почиствайте го, за да е винаги сух. Покривайте и редовно обезпаразитявайте кофите за боклук.

Климатикът

Снимка: gettyimages.com/photolibrary‎

Ако имате климатик, не забравяйте редовното му почистване и навременната смяна на филтрите. Събирането на прах върху охлаждащите бобини лесно може да доведе до образуването на мухъл, като този на снимката.