Повечето жилещи насекоми - пчели, оси, стършели се привличат от сладките хранителни продукти. Затова консумацията на открито на сокове, сладолед, кремове създава условия да бъдете обкръжени от  жужащи насекоми.

Ужилвянето е болезнено. То се дължи на отровното вещество, което женските насекоми вкарват в кожата чрез жилото си. Появява се зачервяване на мястото с по-червен център и ако жилото е  там, трябва внимателно да бъде изтласкано с нокът или с тъпата страна на нож. След това да се измие ужиленото място обилно с вода и сапун. Срещу отока и болката може да се постави лед или ментолов спирт.

В зависимост от индивидуалната чувствителност на човек реакцията може да се прояви от невинно зачервяване на кожата до анафилактичен шок, който изсква животоспасяваща лекарска намеса.

  • Ако след ужилване се появи гадене, виене на свят, учестяване на сърцето със затруднено дишане, бързо потърсете лекар.
  • Избягвайте приготвяне и консумация на хранителни продукти на открито, при отворени прозорци и врати. Особено сладките нещо силно привличат насекомите.
  • Не правете резки движения в близост до раздразнени пчели и оси.
  • Когато карате мотор, носете затворена каска.
  • Избягвайте носенето на прекалено ярки дрехи с флорални мотиви за разходка сред природата. 

За разлика от жилещите насекоми кърлежите се впиват в кожата без болка и сърбеж, затова след разходка сред висока трева трябва да прегледате не само тялото, но и окосмената част на главата си. Кърлежите са опасни с това, че биха могли да пренасят животозастрашаващи болести (кърлежов енцефалит и лаймска болест). Ходете боси само по окосена трева.

По принцип комарите се привличат от хора с по-висока телесна температура и от кръвна група нула. Носете шапка и обличайте дрехи от леки естествени материи с дълги ръкави и крачоли. Избягвайте флорални мотиви по тях. Използването на парфюмирани кремове и спрейове за коса привличат насекомите. 

Механична защита срещу комари са предпазните мрежи на прозорците  т.нар. "комарници”. Продават се и приспособления за дома, недопускащи комарите в помещението.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Готовите препарати за предпазване от насекоми се наричат репеленти. Те ги отблъскват от кожа, върху която са нанесени. Напръскайте кожата си по откритите части преди излизането на разходка в парка, около езерото или в планината.

Миризмата на босилек, мушкато и на индрише отблъскват комарите. Поставете си саксии с тези растения на перваза или ги засадете в домашната си градинка.

Сърбежът след ухапване от комари се облекчава с каша от сода бикарбонат и вода. Разтриване с разрязана скилидка чесън или с оцет също премахва сърбежа. Намазване с амонячен разтвор успокоява кожата от силния сърбеж, когато ухапванията са множествени.