#Защо псоас е много повече от обикновен мускул
Оказва се, че неговият статус е далеч по-сложен и многофункционален. Псоас е отражение и реакция на нашето психическо душевно състояние. В същото време той може пряко да повлияе върху различни аспекти от нашия живот, върху настроението ни и дори върху възгледите ни за живота и света.
Той оказва огромно влияние върху психологическото здраве. Това е мястото, където се проявяват физическите симптоми на тревогата, болката и страха.

Друг интересен факт е, че мускулът е и директно свързан с най-древната част от мозъка, наречена рептилоиден мозък, отговорна за инстинктите за оцеляване.

Всичко е свързано с центъра на тялото. Спрямо него се "очертава" линия, а клетките се структурират спрямо нея. Именно от тази средна линия започва оформянето на всички останали части от човешкия организъм - сърце, органи, крайници и лице. Като знаем и имаме предвид всичко това, ние осъзнаваме, че не сме изграден подобно на мозайка тип лего, а всичко изниква именно от центъра, от тази средна линия – гръбначния стълб.

#Стресът и влиянието му върху псоас и нашето здраве
Забързаният начин на живот претоварва психиката и физиката, а това неминуемо довежда до изпадането в състояние на стрес, който обзема телата и умовете ни в постоянно състояние на страх и тревожност. Стресът предизвиква хронично напрежение на поясните мускули, като ги кара да поддържат постоянна готовност за борба или бягство, да действат веднага или да се свият в защитно кълбо. Ако ние постоянно свиваме поясния мускул заради стреса и напрежението, той започва да се смалява, което създава предпоставки за болезнени състояния - болки в гърба, сакроилиачната област, ишиас, проблем с гръбначните дискове, спондилоза, сколиоза, дегенерации на тазобедрените стави, болки в колената, болезнена менструация, безплодие и проблем с храносмилането.

Затова тези здравословни оплаквания се задълбочават сред съвременното общество, свикнало да води заседнал начин на живот.

В крайна сметка цялото това напрежение води до изчерпване на надбъбречните жлези, както и на имунната система. Ето защо е необходимо да обръщаме внимание на тези знаци, веднага щом ги забележим. За целта е редно да сменим гледната точка, така че да не влагаме толкова негативни емоции при неприятна ситуация. Да се научим да живеем по-балансирано и да бъдем в хармония със света навън и вътре в нас.

#Как да постигнем вътрешна хармония
Eдин от начините да постигнем вътрешна хармония е практикуването на йога. За да се освободим от напрежението в тазовия мускул и респективно - от психическия дискомфорт. Трябва да се въоръжим с много търпение, упоритост и постоянство при практикуването на асаните. Останалите препоръки са свързани с отделянето на повече време, прекарано сред природата.