Ако сте сред хората, които забравят или грешат, когато бързат, ново проучване на Мичиганския държавен университет установява, че медитацията може да ви помогне да станете по-малко податливи на подобни грешки.

Най-голямото по рода си проучване до момента изследва как медитацията на открито наблюдение - или медитацията, при която има фокусиране на осъзнатостта върху чувствата, мислите или усещания, когато се появяват в ума и тялото - променя мозъчната активност по начин, който предполага повишено разпознаване на грешки.

"Интересът на хората към майндфулнес медитацията превъзхожда това, което науката може да докаже по отношение на ефектите и ползите", казва Джеф Лин, доктор по психология в Мичиганския държавен университет.

"Но за мен е удивително, че успяхме да видим как една сесия на водена медитация, която е препоръчителна при начинаещи, може да доведе до промени в мозъчната дейност при хората, които не медитират", допълва съавторът на изследването.

Резултатите предполагат, че различните форми на медитация могат да имат различни неврокогнитивни ефекти върху мозъка и Лин обяснява, че има малко проучвания за това как медитацията на откритото наблюдение влияе върху разпознаването на грешките.

"Някои форми на медитация се съсредоточават върху един обект - обикновено дишането, но медитацията на открито наблюдение е малко по-различна", каза Лин.

"Настройва ви навътре и обръщате внимание на всичко, което се случва в ума и тялото ви. Целта е да седите спокойно и да обръщате голямо внимание на това накъде пътува умът, без да се увличате твърде много от сюжета", допълва специалистът.

Снимка: iStock

В изследването на Лин и неговите колеги от университета - Уилям Екерле, Линг Пенг и Джейсън Мозер - се включват повече от 200 участници, които никога не са медитирали преди, за да проверят как медитацията на открито наблюдение влияе върху това как хората откриват и реагират на грешки.

Участниците са провели 20-минутна медитация на открито наблюдение, докато изследователите са измервали мозъчната активност чрез електроенцефалография. 

"Електроенцефалографията може да измерва мозъчната активност на ниво милисекунди, така че получихме точни измервания за неврална активност веднага след грешките в сравнение с правилните отговори", каза Лин.  

"Определен невронен сигнал възниква около половин секунда след грешка, наречена положителност на грешката, която е свързана със съзнателно разпознаване на грешка. Установихме, че силата на този сигнал се увеличава в медитиращите спрямо контролните лица", допълва експертът.

Изследователите виждат обещаващ потенциал при продължителна медитация.

"Тези открития са силна демонстрация на това, което само 20 минути медитация могат да направят, за да подобрят способността на мозъка да открива и да обръща внимание на грешките", казва Мозер. 

"Резултатите ни карат да се чувстваме по-уверени в това, какво майндфулнес медитацията наистина е способна да направи за представянето и дневното функциониране в даден момент", казва още Мозер.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Brain Sciences".