.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Дори кратка медитация повишава когнитивните умения

Евгений Милов | преди 1 година
медитация
Снимка: iStock
Даже хора, които никога не са медитирали, могат да извлекат ползи от практиката

Дори кратка медитация повишава концентрацията и когнитивните умения, сочат резултати от ново изследване на американски учени от "Yale University" и "Swarthmore College".

Студентите, които слушали 10-минутен запис за медитация, изпълнявали прости когнитивни задачи по-бързо и точно от връстниците си, които слушали контролен запис.

Проучването показва, че даже хора, които никога не са медитирали през живота си, могат да извлекат ползи дори от кратка медитация.

"Ние знаем от известно време, че хората, които практикуват медитация в продължение на няколко седмици или месеци, са склонни да се представят по-добре на когнитивните тестове, но сега знаем, че не е нужно да прекарвате седмици в практикуване на медитация, за да усетите подобрение", коментира ръководителят на изследването Хейд Кобер, професор по психиатрията и психологията в Йейлския университет.

И двете групи получават прости задачи, предназначени да измерват когнитивните способности. Тези, които слушали записа за медитация, се представили значително по-добре от двете групи в проучването.

Пълните резултати са публикувани в списание "Frontiers of Neuroscience".

Кратката медитация повишава концентрациятаЕто на какво е способна медитацията - само 4 дни по 10 минути
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?