.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кратката медитация повишава концентрацията

Евгений Милов | преди 1 година
медитация
Снимка: iStock
Ето на какво е способна медитацията - само 4 дни по 10 минути

Практикуването на медитация само 4 дни по 10 минути е достатъчно да намали нивото на тревожност и да повиши концентрацията, сочат резултатите от изследване сред 82 доброволци на канадски учени от "University of Waterloo" за ползите от медитационната практика.

Ползите, които преди това са били докладвани при дългосрочно медитиращи лица, се наблюдават и при кратка медитация.

Научните изследвания категорично сочат, че практикуването на медитация за дълъг период стимулира продуктивността и способността за поддържане на вниманието, но ефектите от кратковременната медитацията досега не бяха напълно проучени.

Как да медитирамеМедитация за начинаещи: 6 стъпки, които ще променят живота ви завинаги

Резултатите от изследванията след четири сесии по медитация допринесли ефективно за подобряване на настроението, повишено поддържане на вниманието, намаляване на умората и безпокойството, подобряване на визуално-пространствената обработка на информацията, работната памет и изпълнителността.

"Проучванията ни показват, че практикуването на майндфулнес медитация може да има превантивен ефект срещу безспокойството при тревожните хора", коментира ръководителят на изследването д-р Менгран Ксю.

Медитацията (накратко) представлява древна източна духовна практика, при която човек постига състояние на концентрация върху настоящия миг чрез съсредоточаване на вниманието върху процеса на дишане. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Consciousness and Cognition".

6 отлични приложения за медитацияПоемете по пътя на дзен
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?