.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Будистката медитация: шамата и випасана

Евгений Милов | преди 43 седмици
медитация
Снимка: iStock
Най-честият начин е концентриране върху дишането, защото може да доведе до успокоение и проникновение

Будистката медитация се занимава основно с две теми - успокоение и преобразуването на ума с цел използването му за изследване на себе си и други феномени. Самият Сидхарта Гаутама Буда е преподавал два вида медитация - шамата медитация и випасана медитация. 

Има много варианти за практикуването на медитация, но най-честият начин е концентриране върху дишането, защото може да доведе до шамата (успокоение) и випасана (проникновение). 

медитация
Снимка: iStock

Най-честата поза за практикуване на медитация е "лотос" - сядане с кръстосани крака, изправяне на гърба и отпускане на ръцете една върху друга в скута.

Как да медитираме навсякъде и по всяко времеБудистки монах представя най-простата техника за медитация

Будистката практика подчертава, че докато шамата може да успокои ума, само випасана може да разкрие как умът е бил "замърсен" изначално, за да се започне с това, което води до знанието и разбирането, и по този начин - достигане до нирвана.

Причините за замърсяване на съзнаниетоОткъс от "СЪБУДИ СЕ. Животът на Буда" от Джак Керуак за изхода от невежеството на човешкия ум

Основното средство за култивиране на "Правилна концентрация" (самадхи) в Благородния осмократен път на Буда е именно медитацията. При развиването на самадхи, умът се пречиства от замърсявания и става спокоен и ясен.

След като медитиращия постигне силна концентрация (дхяна), умът му е готов да проникне и да получи прозрение (випасана) в крайната природата на реалността, като така в крайна сметка получавай освобождаване от всички страдания. 

Как да медитирамеМедитация за начинаещи: 6 стъпки, които ще променят живота ви завинаги
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?