.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да медитираме навсякъде и по всяко време

Евгений Милов | преди 37 седмици
медитация
Снимка: iStock
Будистки монах представя най-простата техника за медитация

Съществува леко объркване в разбиранията на Западния свят за медитацията, което следващото видео на "Huffington Post" разбива заедно с будисткия монах Мингур Ринпоче от Тибет.

Не е нужно да сте сами на тихо и спокойно място, за да медитирате - можете да го правите навсякъде и по всяко време, извличайки непрекъснати ползи от древната духовна практика.

Подобно на всички будистки практики, фокусът на тази медитация е съсредоточен върху съзнанието - това, което се случва в нашия ум.

Медитацията не е умението да блокираме мислите и емоциите в главата си, защото ние имаме нужда от тях, а да се научим да наблюдаваме "маймунския ум", както го нарича монахът. Той ни дава мнение за нещата, но изборът дали да го слушаме е само наш.

Най-лесният начин да медитираме, е като му дадем проста задача, която не е свързана с мисленето - тъй като това би била поредната мисъл в океана от мисли. Няма как да дадем банан на "маймунския ум", за да го успокоим.

Затова просто трябва да започнем осъзнато да наблюдаваме дишането си - всяко вдишване и издишване, което правим. Не се притеснявайте, ако в главата ви нахлуват непрекъснати мисли, които да ви разсейват от начинанието - нормално е в началото "радиото" да не спира.

Колкото по-дълго успеете да задържите концентрацията си върху дишането, толкова по-добре. Но не се напрягайте прекалено върху това да сте концентрирани - просто наблюдавайте осъзнато дишането си. 

Превърнете ли медитативното упражнение в навик, с времето това ще направи съзнанието ви много по-концентрирано и силно - както тренировките с мускулите във фитнеса.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?