Научните изследвания показват, че има нещо, което можете да правите, за да подобрите драстично интелигентността си – медитирайте! Медитацията е не само начин да намалите ежедневния стрес и подобрите своето здраве, настроение и емоционален баланс, но може да ви направи значително по-умни.

Резултатите от проучване на Зигфрид Отмар от "Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback" сочат забележителен среден ръст от 23% в IQ-то на медитиращите участници, като ефектът засягал дълготрайно не само тяхната интелигентност, но също креативност и концентрация.

Защо медитация подобрява IQ-то? Има няколко причини, но една от основните е, че потапянето в дълбока медитация забавя мозъчната дейност, което помага на мозъка да увеличи невропластичността си, или казано на прост език - собствената му способност да се възстановява и реорганизира.

Чрез практикуването на медитация – независимо дали чрез концентриране върху дишането, мантра или музика – мозъкът получава съзнателна почивка. Това е всичко, което се случава – човек дава почивка на мозъка си, а той се самоподобрява!

Според списание "New England Journal of Medicine" трябва да медитирате минимум 12-15 минути без прекъсване, за да имате реални ползи за здравето от практиката. Ето и защо медитацията е по-полезна от ваканцията!