Фейсбук и Инстаграм са пълни със снимки на хора, които се увиват с одеяла и държат чаша вино в ръка, защото е петък вечер и искат релакс. Изпитват удоволствие да бъдат сами, вместо да се забавляват с приятели. Когато колегите попитат какво си правил през уикенда и им кажеш "останах у нас, четох книга и се наспах", и отговорят с "това звучи толкова хубаво“, значи има нещо нередно. Разбира се, не е нормално и всеки ден да споделяш кратки истории от градските дискотеки, защото всичко прекалено не е на хубаво. 

Ежедневието ни е така натоварено, че дори и в петък вечер рядко имаме сила за забавление (това, ако не е "burn out", то няма какво да е). И не казваме, че трябва да прекарваш всеки свой уикенд в "Плаза", да изкачваш върхове или да го проспиваш– трябва да има баланс. Да, само с баланс ще спреш да отменяш планове с приятели, които вече си приел, защото се чувстваш изморен, но все пак ще имаш време и за себе си. Ето каква е рецептата за баланса.

1. Приеми, че е нормално да кажеш "да", когато имаш предвид "не"

Съгласието да направиш нещо с приятелите си, знаейки, че вероятно ще размислиш по-късно, е съвсем естествено за човешката природа. Експертите си обясняват това с желанието на човек да се хареса на останалите и да отговори бързо на зададения му въпрос.

Проблемът е, че когато правим нещата по задължение, не се чувстваме радостни и рядко разпускаме - вместо това често се чувстваме разочаровани и дори изтощени. Приеми, че това е нормално и се опитвай да го избегнеш. Това ще ти позволи да не се ангажираш напълно, преди да знаеш наистина дали тези планове са за теб.

2. Повярвай на инстинктите си

Звучи елементарно, но е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Не казвай "да" за неща, които усещаш, че не искаш да правиш. Интуитивно знаем какво ни харесва и какво не, така че е важно да се вслушаш в себе си. С технологиите имаш предимство: съобщенията и имейлите ти дават повече време да си помислиш дали наистина искаш да приемеш, отколкото ако те попит лично. Съветваме те да помислиш как ще се почувстваш, когато отидеш на събитието, за което си потвърдил присъствие. Има два варианта – или ще се чувстваш облекчен или виновен пред себе си.

3. Искаш да отмениш ангажимент - попитай се "защо"

Трябва да вникнеш в собственото си намерение и мотивация, когато желаеш да отмениш нещо, което вече си потвърдил. Дали това, което те е заинтересувало, наистина вече не те интересува? Ще се запознаеш ли с нови хора? Имаш ли нужда от спокойна вечер у дома?

Помни, че отменянето на среща причинява повече щети, отколкото да кажеш "не" в самото начало. Хората често мислят, че е по-лесно да кажат "да", отколкото да изпитат неприятното усещане, когато отказват и после "въртят схеми" за измъкване. Всеки има право сам да реши как иска да прекара времето си и колкото по-скоро осъзнаеш това, толкова по-добре ще бъдеш и ти, и приятелите ти.

4. Научи се да отменяш срещите грациозно, ако наистина ти се наложи

Дори и да направиш всичко от гореизброените (вслушал си се в инстинктите си, умееш да отхвърляш покани, които знаеш, че не искаш), но все пак отменянето е неизбежно. Как можеш да го направиш по начин, който запазва взаимоотношенията ти с хората в добро състояние?

Отменянето на среща в последната минута често води до големи проблеми, така че на първо място поеми отговорността за това, което се случва. Психолозите съветват отмяната, да е последвана с предложение за нова среща. Така подчертаваш, че ангажиментът е бил част от плановете ти и показваш, че полагаш усилия да осъществиш срещата.

Важно да обърнеш внимание на себе си, ако забележиш, че постоянно отменяш вече приети ангажименти. Така ограничаваш социалните си контакти, а това може да е знак за проблем.