При всяко неразположение от простуда с възпаление на горните дихателни пътища вземете ударна доза витамин С. Той е превъзходен имуностимулатор. Точно сега организмът се нуждае повече от всякога от повече витамин С. Не се произвежда самостоятелно в организма, затова трябва да си го осигурите чрез храната, а може и във вид на дражета или ампули. При термична обработка и при замразяване на зеленчуците и плодовете се губи от съдържанието на витамин С. 

Той e мощен антиоксидант, който засилва действието и на другите антиоксиданти (витамините А и Е) в организма. Те се свързват със свободните радикали в клетките и ги предпазва от раково израждане. Витамин С подобрява общия тонус като засилва имунната защита срещу грип и други грипоподобни инфекции. Намалява предразположението към алергични реакиции като укрепва стените на кръвоносните съдове. Участва в абсорбцията на желязо и калций, затова е много полезен при желязодефицитна анемия, кървящи венци и за бързото възстановяване след счупване на костите.

Всички плодове и зеленчуци съдържат витамин С. Най-високо съдържание има в шипките, цитрусовите плодове, ябълките, бананите, пъпешите, ананасите и киви. Богати на витамин С са масово консумираните зеленчуци: домати, чушки, зеле, моркови, магданоз, целина, броколи, карфиол, лук и др. Пресните сокове от плодове и зеленчуци са най-подходящият източник на витамин С за организма.

При дефицит на витамин С в организма се появяват синини, кървене на венците, изсушаване и загрубяване на кожата и обща слабост. Изчерпването му става от недостатъчен прием на растителна храна, при стрес и тютюнопушене. Пушачите се нуждаят в есенно-зимния сезон от повече витамин С. Средната дневна дозировка на витамин С е между 100 и 300 мг дневно за поддържане на защитните сили в организма.

Свързани статии