Позната ли ви е мечтата да сложим слушалките преди лягане и да научим нова информация, докато спим? Оказва се обаче, че мозъкът наистина има възможност да създава нови спомени по време на сън, но има уловка. 

Учените изследвали 20 участници, като им пускали комплексни звуци по време на всяка от фазите на съня. На сутринта установили интересен факт - всеки един от доброволците разпознал звуците от REM фазата, която се характеризира с най-дълбоко сънуване, движения на тялото и учестено дишане.

Звуците, пуснати по време на фазите с по-лек сън, не били разпознати.

Интересното е, че макар и възможно да научим нова информация по време на тази фаза, през N3 съня се случва обратното – можем да забравим това, което сме научили. Причина за това е механизъм на мозъка, който потиска нови спомени, за да предотврати опасността от пренасищане с информация. 

Ето и уловката - фактът, че запомняме нова информация не означава, че можем да научим нов език докато спим. Други умения обаче могат да бъдат усвоени повреме на REM съня - като да помогнат на пушачите да спрат цигарите, например.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal Nature Communications".