От 22 октомври носенето на маски на открито отново стана задължително. И макар маските да предпазват до някаква степен от разпространението на вируси, неправилната им употреба може да стане причина за други заболявания. Затова е много важно да знаем как да използваме и да съхраняваме маските си, за да не се излагаме на излишен риск, пише в. "Гардиън".

Проучване, проведено във Великобритания, показва, че 7% от хората използват една и съща маска за еднократна употреба няколко поредни дни, а 15% използват маски за многократна употреба, но никога не ги перат. И двете групи правят много сериозна грешка и могат да превърнат маските си от средство за защита в разпространител на зарази.

Защо трябва да перем маските за многократна употреба?

Снимка: istockphoto.com

Върху кожата ни, лицевото окосмяване и самата маска живеят милиони микроорганизми, които в повечето случаи не представляват опасност. Но когато носим маска, вътре в нея се създава топла и влажна среда, идеална за разпространението на микробите.

Носенето на една и съща маска създава риск от различни обриви и възпаления на лицето, както и други заболявания, които неволно си причиняваме.

От външната страна на маската пък се наслояват микроби и прах, които при свалянето попадат на ръцете ни, а след това и по лицата, устите и очите ни. По тази причина не е изключено някой да се зарази с COVID-19 от средството, на което разчита да го предпази, ако вирусът е попаднал на маската.

Как трябва да перем маските за многократна употреба?

Изкушаващо е да си спестим честото пране като просто напръскаме маската с дезинфектант. Това ще убие вирусите и микробите, но проблемът е, че след това трябва да поставим напоената с дезинфектант маска на лицето си и да дишаме изпаренията на препарата, което може да е вредно.

Снимка: istockphoto.com

Най добрият начин за пране на маските е в перална машина. Прането на ръка не е толкова ефективно, защото качественото изпиране изисква висока температура, която няма да можем да понесем не ръцете си – поне 60 градуса.

Колко често трябва да се перат маските за многократна употреба?

Професор Райна Макинтайър от университета „UNSW“ в Сидни обяснява, че маската може да стане опасна дори след едно единствено носене, така че най-добрият отговор на въпроса колко често е „колкото се може по-често“.

Снимка: istockphoto.com

Повечето от нас нямат възможност да изпират маската си след всяко сваляне, а използването на дезинфектант върху самата маска не е добра идея, затова трябва да се опитаме да я предпазваме доколкото можем – да я сваляме и слагаме само като предварително сме дезинфектирали ръцете си и да я държим в запечатано пликче, за да не се докосва до ключовете и телефоните ни, когато я поставим в чанта или в джоб.

Добре е все пак маската да се пере всяка вечер, защото в противен случай предпазните мерки ще се обезсмислят.