Човешкото тяло така е устроено, че е предвидено да бъде съвсем леко алкално. При здрав човек рН на кръвта е 7,365. В идеалния случай, човешкото тяло би трябвало да има рН между 7,0 и 7,4 в основните телесни течности – лимфа, гръбначно-мозъчна течност, кръв. Единственото изключение е солната киселина в стомаха с рН 1,3. По принцип, в слюнката има повече киселина, отколкото в кръвта. Оптималната рН на слюнката е над 7.

Съществува домашен тест за киселинността на слюнката и на урината. Може да се направи с хартиени тест лентички за измерване на рН. Ако през целия ден рН на слюнката е между 6,8 и 7,2+, това показва, че тялото работи в рамките на здравословните норми. При по-ниски стойности от 6,8, алкалните резерви в тялото са недостатъчни. Сутрешната урина е малко по-киселинна и рН варира между 6 и 6,5. Резултатите от рН на урината показват доколко тялото поддържа баланса на рН на кръвта.

Болести на стереенето от киселинност

Като цяло се приема, че киселинността е основна причина за болестите на стареенето. д-р Пол Яник (Пасадена, САЩ) установява, че вътрешноклетъчното усвояване на хранителните вещества значително намалява, когато рН е под 6,8. Още през 1931 година д-р Ото Варбург за първи път описва връзката между киселинна среда и растежа на туморни клетки. Днес със сигурност се знае, че много по-вероятно е за едно киселинно тяло да развие рак, артрит, сърдечно-съдови заболявания, за разлика от тяло с нормално рН. Кръвното налягане, холестеролът, кръвната захар, състоянието на имунната система, също се отклоняват от нормата при кисело рН.

Продължава с баланс на рН чрез алкална диета>>>