По данни на Световната здравна организация за 2019-а 30% от населението по света има слухови проблеми. В България те са 400 хил. души, от които около 40 хил. са деца. От 1 до 3 деца на 1000 се раждат със слухово увреждане, затова е много важно да има прецизен преглед на новородените.

Първата кохлеарна имплантация в България е направена преди повече от 20 години в Университетската болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“. В момента в България има 4 центъра за кохлеарна имплантация – два в София, един в Стара Загора и един в Пловдив. Към момента поставянето на кохлеарни импланти у нас се поема от Здравната каса. 

В световен мащаб днес кохлеарната имплантация се смята за рутинна процедура. Лекарите обаче акцентират колко е важна рехабилитацията след това – малките пациенти да се научат да чуват и говорят. И колкото по-малки са децата, толкова по-успешна е рехабилитацията. 

Историята на Мариела и малката Таня от Царево

Мариела Пивчева е от Царево, майка на две деца. Работи като помощник-лесничей, но от около година е в неплатен отпуск, за да се грижи за по-малкото си дете. Почти 3-годишната Таня е родена преждевременно и вследствие на лечение със силни антибиотици губи слуха си още като бебе. 

"Беше доста тежко, докато разберем ще живее ли. Оказа се, че от лекарствата, които са й вливали, тежки антибиотици, от тях губи слуха си. Но тогава те не са имали избор. То е било на живот и на смърт", споделя Мариела.

Снимка: Личен архив

Когато Таня става на шест месеца, майка й забелязва, че детето не реагира на звуци. Първоначално никой от близките не вярва, че тревогите на майката са основателни. По настояване на Мариела се прави нов скрининг в Бургас, според който детето няма проблем. Майката обаче иска да разбере в какъв процент детето й наистина чува и търси помощ в Пловдив, после в Стара Загора. Така семейството губи около година в лутане по болници и търсене на специалисти, тъй като първоначално никой не ги насочва ясно какви са стъпките, които да предприемат и най-вече къде да отидат. Мариела не обвинява никого, макар да смята, че системата у нас е много тромова. 

През юли тази година на малката Таня й поставят кохлеарен имплант, който струва над 30 хил. лв. и сумата се поема от Здравната каса. Преди да се решат на тази крачка, за известно време детето носи слухов апарат, който обаче не дава никакъв резултат.

След поставянето на импланта Мариела започва да търси специалисти, които да работят с детето. Така двете с дъщеря й вече за втори път са в София, за да посещават специализиран център за работа с деца със слухови проблеми.

"След операцията вече всичко тръгна напред. Не седяхме на едно място, както до преди това. Имах чувство, че не мърдаме, нищо не правим, детето ми расте, губим време, умирах направо", разказва Мариела.

"Все нови неща започва да ми показва, когато се прибера. Аз съм работила с нея много. Фина моторика да развиваме, артикулационни упражнения да правим. Когато е с мен, отказва да ги прави, много трудно привричам вниманието й за повече от пет минути. Виждам, че при тях нещата се случват", радва се майката.

Съветите на специалиста: Интерграцията в ранна възраст е нещо, което е най-добро

Таня Димитрова е дългогодишен слухово-речев консултант към ВМА. От 10 години ръководи център за работа с деца със слухово-речеви проблеми и тя и екипът й са помогнали на повече от 70 деца да се чувстват равноправни членове на обществото.

Таня има дългогодишен опит като жестомимичен преводач, включително превод на новинарските емисии. Тя взема активно участие в подготвянето на законопроекта за българския жестов език.

Какви са стъпките за един родител, когато разбере, че детето му има проблем със слуха, чуйте от Таня във видеото.