Ако беше играчка, каква щеше да бъдеш?
Динозавър
Ако беше стая, каква стая щеше да бъдеш?
Голяма
А ако беше зеленчук?
Краставица

Накарах ли ви да се усмихнете вече. Всъщност заслугата не е моя, а на една прекрасна майка и сина й, за които искам да ви разкажа тук.

Марина Тодорова е от онези неуморни и всеотдайни майки (на две чудни момчета), на които понякога тайничко завиждаме, поне аз, за търпението и за креативността, които проявяват в желанието си да учат и забавляват децата. Особено в моменти на криза и генерираният от нея допълнителен стрес, на които всички бяхме, а и все още сме подложени заради принудителната изолация през последните два месеца.

За Марина да помага е призвание. Тя е слухово-речев терапевт и обучава и помага на деца с проблеми в образователен център за младежи с увреден слух "Яника". При работа с такива деца е изключително важно ежедневните занимания да не бъдат прекъсвани.

"Те имат нужда от ежедневна групова или индивидуална рехабилитация, която им помага, за да станат пълноправни членове на обществото и за да се слеят в така наречения чуващ свят. Много от децата изпитват затруднения в разбирането на материала в детската градина и училището, тоест те идват при нас, за да повторим часовете и, за да сме сигурни, че трупат знания", обяснява Марина.

В центъра, където тя работи, осигуряват дългосрочна и систематична слухово-речева рехабилитация на деца с увреден слух, някои от които са със съпътстващи заболявания. Учат ги да използват гласа си, да говорят и да опознават света, да чуват чрез своите импланти и слухови апарати.

Затова, докато трае карантината, на Марина й хрумва да записва кратки видеа с по-голямото и дете - Борис (на 5 и половина). Видеата представят кратки игри и занимания, които всеки родител може да практикува с децата си в домашни условия.

По време на изолацията от образователния център ежедневно изпращат структуриран урок с видео, материали и указания на родителите в техните месинджър групи - яслена, детска градина, предучилищна и училищна.

"Там общуваме много с родителите, те ни изпращат заниманията си у дома и дори си споделяме житейски трудности. И точно сега съм много щастлива, защото подготвих и няколко настолни игри. А от 18 май стартирахме и индивидуалните срещи и сесии в Центъра", споделя Марина и допълва:

"В личен план това, което се опитах да направя у дома, е да измислям интересни неща за всеки ден. Борис прие много добре идеята с видеата за "Яника". Отделно си създавахме различни проекти, рисувахме, той се научи да чете за тези два месеца. Но това не е новост, защото поради моята, работа ученето у дома си е задължително".

Със синовете си Борис (5 и половина) и Васил (1 година и 2 месеца)
Снимка: Личен архив

"Основната ми идея беше - да правим полезни неща с моите деца, да не губим времето си, да се чувствам пълноценна и чрез собствения си опит да помогна на родителите, с които работя. А и не само", допълва Марина.

В специалното видео в две части, което Марина и Борис заснеха за Ladyzone.bg, можете да видите:

- игра с цифрите за зрително възприятие и познаване на цифровите единици;

- игра със звуковете в думата и познай коя е излишната дума за фонематичен слух.

И още 8 варианта на игри, които имат основна цел да развият речта на децата, както и умението за разбиране на словесна инструкция и въпрос и да отговорят.

Снимка: Личен архив