Родината на евкалиптовото дърво е Австралия. То е едно от дърветата гиганти в света. Най-популярната разновидност Eucalyptus globules, достига височина над 100 м. В Австралия туристите могат да направят разходка ”по короните на дърветата” в евкалиптовата гора, което е развлечение за смелчаци. Пътеките започват между грамадните им дънери и дървовидните папрати. Разходката набира височина по метални конструкции, осигурени с парапети. От 20 м височина евкалиптовата гора е обаятелна, а дървовидните папрати изглеждат като тревички на земята. По спираловидно извиващите се кули на 60 м човек затаява дъх пред  стройните гиганти. Още нагоре издигат короните си мъдреците на евкалиптовата гора. Това са древните живи свидетели на Земята - евкалиптите.

В края на ХIX век немският ботаник, барон Фердинанд фон Мюлер, директор на Ботаническата градина в Мелбърн, прави достояние на света евкалиптовото дърво и лечебната му есенция Oleum eucalypti.

Ценното етерично масло се съдържа и извлича от листата

Поглед от кулата в евкалиптовата гора. Снимка: Милен Минчев

Австралийските аборигени ги използвали като основно лечебно средство срещу висока температура, за дезинфекция на ранни, проблеми с храносмилателния тракт и за отхрачване.

В наши дни евкалиптите растат в Северна Америка и в Южна Европа. Маслото присъства в съвременните средства за облекчаване на болки в гърлото, синуит, главоболие, простуда и грип. Освен обезболяващ ефект, то притежава антисептично действие, което се обяснява с отделянето на озон при окислението на  терпентините.

За гаргара 2-3 капки масло от евкалипт се накапва върху мед на върха на лъжичката,

след което се разтваря във 200 мл топла вода. Гаргарата облекчава възпаленото гърло и болките при ангина, фарингит, ларингит.

 

Поглед от кулата в евкалиптовата гора. Снимка: Милен Минчев

Запарката от листата Folia Eucalypti се прилага под формата на парна инхалация при трахебронхити

и пневмонии с добър отхрачващ ефект. За приготвянето й 1 супена лъжица листа от евкалипт се залива с 250 мл вряла вода. След като изстине 30 мл от запарката се добавят към съда с вряла вода за инхалация.

Външно върху херпеси може да се прилага заради антивирусното и обезболяващо действие

Помага чрез масажиране при ставни или мускулни болки. За целта се използва бадемово масло 50 мл, към което се добавят по 10 капки масло от евкалипт  и розмарин.

Поглед от кулата в евкалиптовата гора. Снимка: Милен Минчев

Поради ободряващия и стимулиращ ефект много от освежителите за въздух  ухаят на евкалиптова есенция, която е препоръчителна дори за офиси. Смолистият и свеж аромат облекчава дишането, особено в затворени помещения, където работи климатик. Домашната вана с няколко капки евкалиптово масло във водата е истински тоник, а също и с добро действие върху  раздразнена кожа поради дезифекциращ и регенериращ ефект.