Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, широко употребяван за храна в древността. Днес той присъства повече като приятна подправка към супи, салати и в гарнитури към ястия със задушено месо и риба, гъби и картофи.
На вкус наподобовя глава целина с лек пикантен мирис. Заради богатото съдържание на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В, добре е по-често пащърнакът да присъства в нашето меню.
Хранителни стойности
Една чаша (133 грама) пащърнак осигурява:
- Калории: 100
- Въглехидрати: 24 грама
- Фибри: 6,5 грама
- Протеини: 1,5 грама
- Мазнини: 0,5 грама
- Витамин C: 25% от референтния дневен прием (РДП)
- Витамин K: 25% от РДП
- Фолат: 22% от РДП
- Витамин E: 13% от РДП
- Магнезий: 10% от РДП
- Тиамин: 10% от РДП
- Фосфор: 8% от РДП
- Цинк: 7% от РДП
- Витамин B6: 7% от РДП
В допълнение към изброените по-горе хранителни вещества, пащърнакът съдържа малко количество калций, желязо и рибофлавин.
Подпомага отслабването
С ниско съдържание на калории, но богат на фибри, пащърнакът е отлично допълнение към здравословната диета за отслабване.
Фибрите преминават бавно през храносмилателния тракт, помагайки ви да се чувствате сити за по-дълго време, което може да намали апетита и приема на храна.
Една чаша пащърнак има само 100 калории, но съдържа 6,5 грама фибри. Този кореноплоден зеленчук също има високо съдържание на вода от около 79,5%.
Проучванията показват, че консумацията на повече храни, богати на вода, може да е свързана с намален прием на калории и повишена загуба на тегло.
Естествен афродизиак
Захарното му съдържание е много по-високо от това на останалите кореноплодни зеленчуци - моркови, червено цвекло, ряпа, резене, алабаш. Добре се комбинира в яхнии с картофи, гъби, моркови и зеле.
Други ползи
Ползотворното му действие върху бъбреците се проявява с усилена диуреза. Използва се за направа на лекарство за външно приложение при витилиго. Екстрактът от пащърнак подпомага образуването на меланин в пигментните клетки.
Освен това биохимичните изследвания доказват активното вещество пастинацин със съдоразширяващ и спазмолитичен ефект. Затова е подходящ за хранителната диета на хора със стенокардия и високо кръвно налягане.
Вкусни идеи за добавяне към диетата
Пащърнакът може да се пасира, пече, сотира, вари, пече на скара или пържи. Той добавя богат вкус към много ястия, като е особено подходящ за супи, яхнии, запеканки, огретени и пюрета.
Може лесно да се замени с почти всеки друг кореноплоден зеленчук в любимите ви рецепти, включително моркови, картофи и ряпа.
Ето няколко интересни начина да добавите пащърнак към диетата си:
- Комбинирайте пащърнак с гъби и леща за вегетариански овчарски пай.
- Намачкайте пащърнака и го смесете с лимон и билки.
- Пригответе огретен от пащърнак със сирене, куркума и кимион.
- Изпечете нарязания пащърнак във фурната, за да направите зеленчуков чипс.
- Разбъркайте със зехтин и подправки и печете заедно с морковите.
Рецепта за питки с пащърнак
Измийте пащърнака старателно и го изтържете. Нарежете го на парченца и сварете в малко вода докато стане крехък (5 мин.) Миксирайте на пюре и прибавете ситно нарязания пресен лук и зехтина. Разбъркайте добре и оформете две питки. Оваляйте ги в пълнозърнести хлебни трохи и запечете във фурната.
Рецепта:
- 2-3 бр. пащърнак
- 1-2 стръка пресен лук
- 1 ч.л. зехтин
- сол на вкус
Достатъчно за 2 питки.
Най-лесна за приготвяне е салатата от настъргани моркови, целина и пащърнак с магданоз, лимон и зехтин. Тя е вкусна, евтина и изключително полезна.
Как Добата от MasterChef приготвя супа в питка - вижте в следващото видео.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK