Продължаваме със списъка с начини за отслабване без диета, който ще направи здравословното прекалено лесно. За да отслабнем и загубим тегло е необходимо да горим повече калории, отколкото консумираме, което означава едно - контрол на порциите. 

Здравословна замяна 4: Готвене вкъщи вместо хранене навън

Дори да се опитате да се храните здравословно в ресторант, има неща, които са напълно извън ваш контрол. Пример е овкусяването дори на зеленчуци с калорични добавки, както и добавената мазнина към ястия, които на пръв поглед изглеждат здравословни. Приготвянето на храна вкъщи позволява по-добро следене на приетите количества и калории, както и по-качествен подбор на продукти. Също така се гарантира, че няма да се гладува или да се консумира некачествена храна, което е и основна предпоставка за провал с хранителен режим.

Здравословна замяна 5: Цял плод вместо купен натурален сок

Натуралният сок, който е широко разпространен и приет като здравословен, всъщност не съдържа целулоза и кожа от плода, което редуцира значително количеството ценни хранителни вещества, като например фибрите. Освен това, към него често са добавени изкуствени количества захар и/или глюкозо-фруктозен сироп. Поради тази причина, за да извлечете пълните здравословни ползи на плодовете, изберете цял плод вместо натурален плодов сок. 

Здравословна замяна 6: Леко готвене вместо дълбоко запържване

Вместо да пържите дълбоко храната, сгответе я само до леко препечено и/или хрупкаво. По-малката и кратка термична обработка позволява да се запазят голяма част от полезните хранителни вещества на храните. Добавянето на зеленчуци може да направи ястието вкусно, дори с минимално количество използвана мазнина. Най-подходящи мазнини за готвене са тези, които имат по-висока точка на горене (температура на запалване). Подберете мазнината си спрямо вида на термичната обработка и следете градусите, на които готвите – да бъдат по-ниски с поне 20°C от точката на горене на съответната мазнина.

  • Олио от авокадо

Богато на мононенаситени мазнини (70%), зелено на цвят с мек вкус и аромат на авокадо.

Точка на горене – 271°C;

Как да използваме – подходящо е за висока топлинна обработка, тъй като има висока точка на горене; салатен дресинг.

  • Зехтин

Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, а цветът му варира спрямо маслините, от които е направен – от наситено жълто до зелено.

Точка на горене (тя зависи от вида на зехтина) – екстра върджин – 160°C, върджин – 216°C, помас – 238°C, екстра лайт – 242°C;

Как да използваме – екстра върджин е зехтин, който е подходящ за салатен дресинг, докато екстра лайт версията е подходяща за готвене;

Не използвайте при – дълбоко пържене.

  • Слънчогледово олио

Слънчогледовото олио се извлича от семките на слънчогледите.

Точка на горене – рафинирано – 227°C, нерафинирано – 107°C;

Как да използваме: печене, варене (рафинирано); салатен дресинг (нерафинирано).

  • Олио от гроздови семена

Има по-скоро неутрален вкус и средно-висока точка на горене. Светло или леко жълтеникаво на цвят.

Точка на горене – 200°C;

Как да използваме – печене, сотиране, пържене, салатен дресинг;

Не използвайте при – дълбоко пържене.

  • Оризово олио

То се прави от обвивката на оризовото зърно (оризови трици) – отстранява се и се обработва. Богато е на мононенаситени мазнини.

Точка на горене – 254°C;

Как да използваме – пържене, сотиране, печене, салатен дресинг.

  • Кокосово масло – натурално, нерафинирано

Богато на наситени мазнини. Използва се често като заместител на кравето масло при печенето (най-често при вегански менюта).

Точка на горене – 177°C;

Как да използваме – печене, сотиране;

Не използвайте при – дълбоко пържене, дресинг.

  • Краве масло

Богато на наситени мазнини.

Точка на горене – 177°C;

Как да използваме – леко пържене, печене.

  • Гхи

Гхи е пречистено масло по индийска рецепта. Богато на наститени мазнини.

Точка на горене – 190 – 250°C;

Как да използваме – пържене, сотиране, печене.

Каквато и мазнина да изберете – съхранявайте я правилно, за да запазите нейните качества. Не е добра идея да държите бутилките олио в близост до източник на топлина и светлина – съхранявайте на тъмно и хладно място. Внимавайте, ако използвате повторно мазнина за термична обработка – уверете се, че не е гранясала и че сте я съхранявали добре.

Продължава >>