Как да си доставиш доза свежест и лека храна в горещите дни? Първото правило е да се довериш на сезонните плодове и зеленчуци, а второто – без печене и готвене. На никой не му се стои до котлона и фурната, когато градусите навън достигат 40. Ето няколко идеи за вкусни и освежаващи рецепти в купа, започвайки с българската класика таратор:
Таратор
Необходими продукти:
- 500 г кисело мляко
- 1 голяма краставица
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. зехтин
- копър на вкус
- 50 г орехи (по желание)
- сол на вкус
- студена вода (за разреждане)
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Приготвяне:
Обели и нарежи краставицата на кубчета. Нарежи чесъна. Разреди млякото със студена вода до желаната гъстота. Добави краставицата, чесъна, солта, копъра и зехтина. Разбъркай добре и поднеси с натрошени орехи и кубчета лед.
Гаспачо
Необходими продукти:
- 4 добре узрели домата
- 1 червена чушка
- 1 краставица
- 1 малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. винен оцет
- сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Всички зеленчуци се почистват и нарязват на едро. Доматите трябва да се обелят. Ако са добре узрели, ще стане лесно. Пасирай с блендер до гладка смес. Добави зехтина, оцета, сол и черен пипер. Охлади поне 1 час преди сервиране. Поднеси с крутони.
Крем супа с авокадо и краставица
Необходими продукти:
- 1 узряло авокадо
- 1 краставица
- 200 г кисело мляко
- сок от ½ лимон
- копър и магданоз на вкус
- сол, пипер
Приготвяне:
Пасирай всички съставки до гладка текстура. Охлади 1 час в хладилник. Сервирай с резени лимон и малко зехтин отгоре.
Студена царевична супа
Необходими продукти:
- 1 консерва царевица (около 300 г)
- 200 мл прясно мляко
- 100 г заквасена сметана
- 1 глава червен лук
- сок от ½ лимон
- малко чесън на прах
- сол на вкус
Приготвяне:
Накисни царевицата в сока от лимона за около час. Изсипи в блендер и добави останалите съставки. Разбий, за да стане гладка смес. Прецеди преди сервиране. По желание украси със зрънца царевица и зелени подправки.
Динено Гаспачо
Необходими продукти:
6 чаши парченца диня, почистени от семките
2 домата
1 краставица
2 червени чушки, нарязани на ситно
1 глава лук, нарязана
1/ 2 ч.л. лют червен пипер
1/4 чаша лимонов сок
2 с.л. зехтин
3 с.л. пресен джоджен
2 с.л. пресен джинджифил
3 с.л. мед
1/2 чаша сок от ананас
листенца мента
Приготвяне:
Отделете няколко парченца диня за декорация. Останалите парченца, доматите, червените чушки, лука, пипера, лимоновия сок, зехтина, джоджена, джинджифила, меда и ананаса поставете в блендер и разбийте Добавете към супата краставицата, нарязана на ситно. Оставете в хладилник за 1 час. Сервирайте в купички, всяка от тях гарнирана със заделените парченца диня и листенца мента.
Вижте във видеото как да си направите майонеза от варени яйца:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK