Тараторът е класика в българската кухня и неслучайно е едно от най-обичаните летни ястия. Той е не само освежаващ, но и много полезен, лек, диетичен и по джоба на всяко домакинство.
Ето защо обичаме таратор и го правим винаги, когато се чудим какво да похапнем в жегите:
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
- Идеален в горещо време – хладен, лек и утоляващ жаждата.
- Хидратира тялото, защото съдържа много вода.
- Приготвя се за 5 минути – без готвене, пържене и печене.
- Подходящ е за диета и разтоварващо хранене.
- Полезен за храносмилането, благодарение на пробиотиците в киселото мляко.
- Комбинацията от чесън и кисело мляко е мощна комбинация за здраве.
- Чесънът помага за регулиране на кръвното налягане и холестерола.
- Подходящ е за вегетарианци, както и за вегани (може да се направи и с растителна алтернатива на млякото)
- Може да се сервира като предястие, основно и дори като напитка в чаша.
Всеизвестно е, че всяко семейство обича таратора, приготвен по различен начин – с по-малко или повече вода, с чесън или без, с нарязани или с настъргани краставици, с орехи или без. Изборът как да го овкусите е изцяло ваш, а ние ще ви разкрием един трик за рязане на краставицата, който използват в ресторантите.
В добрите заведения за хранене ще ви сервират тази популярна студена супа с нарязани краставици. Причините са няколко – естетически изглежда по-добре, а и когато започнете да похапвате, от устата ви няма да се подават лентични от краставица, както обикновено се случва, когато я рендосваме.
Как да я нарежете като професионалисти? Изберете свежа и не много голяма краставица, за да няма много семе във вътрешността й. Обелете я, а може и да не го правите, ако зеленчукът е с тънка и нежна кора. Ако е домашна и нетретирана, кората на краставицата е непълно ядлива и много полезна, защото съдържа фибри, антиоксиданти и витамини.
Нарежете на ленти по дължина – около 2-3 милиметра широки. Всяка лента я нарежете още веднъж, така че да се получат еднакви тънки ивици. Тънкостта при рязането идва точно в този момент – подравнете всички тънки ленти краставици и започнете да режете под ъгъл – ъгълът, който се образува между ножа и дължината на лентите трябва да е около 50-60 градуса.
Обичайно краставицата се реже под ъгъл 90 градуса спрямо ножа, но този трик ще ви даде повече естетика. Така оформените малките парченца от зеленчука няма да са във форма на кубчета, а на ромб, ще имат леко заострени красиви ъгълчета. Ако краставицата не е обелена, те ще се забелязват още повече в чинията и ще доставят радост и за окото.
Вижте във видеото предложение за гурме таратор:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK