Астрономическото лято вече настъпи, а тараторът, сладоледът, бирата и динята май са неговите най-добри кулинарни приятели.
Според Речника на българския език от Найден Геров "таратор" е дума, заета от турски език, със значение - „Сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Според други източници произходът на думата „таратор“ е персийско-турски. Макар да го приемаме като традиционно българско ястие, негови разновидности се срещат и в кухнята на повечето ни съседки на Балканите.
Най-близкият вариант на таратора, който може да опитате в Гърция, е салатата дзадзики. Вариантът е по плътен и може да хапвате с вилица.
В Турция това е джаджък.
В Иран приготвят студената лятна супа с джоджен, вместо с копър и със стафиди, вместо с орехи.
Към тях ви даваме идеи за таратор, за да имате вкусно и разнообразно лято.
Розов с репички
Таратор с мастика
Таратор с нахут
Разредител за ракия
Освен тях може да приготвите таратора с газирана вода, за да има още по-освежаващ вкус или с кубчета лед - за да сте сигурни, че е перфектно охладен.
Жътварският таратор пък се приготвя вместо с килело мляко, с вода. В него се нарязва и пресен лук и се подкиселява с винен оцет.
Молекулярен таратор
Таратора може да сгъстите с желатин или агар-агар, да го изсипете във формичка и след това да ядете с вилица.
Общ таратор
Вариант е да нарежете зеленчуците на ситно, да добавите кълнове - люцерна, кресон или тученица, и кисело мляко върху тях, а после всеки сам да си сипва толкова вода, колкото би искал да е гъстотата на таратора му. Поднася се в паничка, дълбока чиния, чаша или стъклен буркан.
Ако искате да разнообразите традиционния вкус на таратора, ето още варианти:
- с печени лешници, вместо с орехи
- с кефир, вместо с кисело мляко
- с ментови листа, вместо с копър