Ако сутрешното смути е вашият любим ритуал или пък в чантата си винаги имате една резервна домашна напитка за „по някое време“ през деня, тогава пишем за вас. Много потребители правят смутита със специални огромни блендери, но дори един обикновен, компактен пасатор може да ви свърши същата работа – с по-малко миене и по-малко място за съхранение.

Мощност на пасатора

Колкото по-голяма е мощността на пасатора, толкова по-добре и по-бързо ще се справя със смилането на продуктите и създаването на гладка текстура. Това е особено важно, ако обичате да използвате замразени плодове или твърди продукти като моркови или ядки.

Минималната мощност, от която имате нужда, е 200-300 W, но това е и минимумът за такъв уред изобщо. Специалистите препоръчват да потърсите по-високи мощности, ако искате по-качествено и гладко смилане.

300-600 W ще са добра идея, ако използвате предимно меки плодове и течности. Ако правите смутита с ядки, семена, замразени храни и лед, най-добре е мощността да бъде 800-1500 W.

Пасаторът не е създаден само за да прави смутита, а за да превръща в пюре, да кълца и да разбърква различни продукти. Но има специални приставки и функции, които ще ви помогнат да напълните чашата си с още по-вкусна и качествена напитка.

Ножовете

Проверете дали избраният от вас пасатор разполага със специална приставка, подходяща за смути. Размерът, видът и подредбата на ножовете може да промени вкуса и текстурата на любимата ви напитка.

Най-добре се справят приставките с по-големи ножове, които са и огънати. Те „загребват“ по-лесно продуктите, завихрят ги максимално добре и ги кълцат на по-ситни частици.

Съдовете

Може да е много удобно за вас да потопите ножовете директно в чашата, в която ще сервирате смутито – това значи по-малко цапане и миене. Но ако потърсите уред с включен в комплекта съд за пасиране, може да получите допълнителни удобства. Неговите размери обикновено са изчислени така, че да привличат всичко под ножовете и да осигуряват гладка смес.

Функциите

Важно е да можете да контролирате скоростта. За съвършено пасиране е най-добре да започнете с ниска скорост, като потопите само половината глава на уреда. Когато съставките започнат да се смесват, увеличете скоростта и придвижвайте постепенно към дъното. Така няма да пръска много, а и ще контролирате по-лесно процеса.

Ако вашият пасатор дава възможност за кратки, пулсиращи движения на ножовете, получавате още една екстра. Ако започнете работа с тях, ще натоварите по-малко двигателя, но също така ще разбиете по-равномерно сместа. В края на процеса въртенето може да е непрекъснато и на високи обороти.

И още няколко удобства

Потърсете дръжка, която ще ви е удобна – трябва да я хващате здраво, да имате лесен достъп до бутоните и да я движите лесно във всички посоки. Добре е също самият пасатор да е по-лек. Този контрол ще ви позволи да се справяте с повече лекота и да не изпитвате затруднения по време на по-дълго пасиране.

И не на последно място, вижте дали уредът се почиства и мие достатъчно лесно, тъй като това е нещо, което ще трябва да правите след всяко ползване. Ако имате съдомиялна, проверете дали приставката може да се измива там.