През есента и зимата кореноплодните - цвекло, пащърнак, земна ябълка(гулия), ряпа, целина и др., са най-ценният източник на витамини, минерали и фибри. Те са студоустойчиви, издържат дълго време свежи и здрави и са лек за много заболявания. Те са достъпна и евтина храна, защото  растат в България и са един от най-вкусните начини да стимулираме имунната си система. 

Ето 4 варианта да приготвите пащърнак, земна ябълка корени от магданоз и целина. Свикнали сме да срещаме тези продукти най-вече в сурови, витаминозни салати. Тези рецепти са малко по-различни - ароматни, с доза пикантност в приготвянето и вкуса. 

Пюре от пащърнак с шафран

Пащърнакът е богат на витамин А, C, D, желязо, магнезий и калций. 

Приготвяне:

Пащърнакът се измива и се изстъргва с остър нож. Вари се в прясно мляко, докато стане много мек и се разпукне. След това се разбива с малко сол в блендер, докато стане пюре. Овкусява се с шафран.

Снимка: iStock

Запечена земна ябълка

Земната ябълка е богата на целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини.

Приготвяне:

Земната ябълка се мие измива много внимателно. Остъргва се с остър нож, там където във вдлъбнатините остане пръст. Нарязва се на половинки, или ако е по-голяма, на повече парчета. Подрежда се в тава, застлана с хартия за печене. Пече се за 30 мин на 180 градуса.

Пюре от корени от магданоз

Коренът от магданоз помага при гастрити, подуване на стомаха, запек и панкреатит.

Приготвяне:

Корените от магданоз се измиват, белят, режат и варят в подсолена вода до разпадане без определени пропорции. Единствено е важно да се свали от огън, когато водата е почти напълно изпарена. Пюрира се в блендер.

Стек от целина

Освен другите полезни свойства, целината е и естествен афродизиак. 


Приготвяне:

Една глава целина се почиства и измива. Вари се цялата за около 20 минути. Това помага да се тушира силният аромат. Нарязва се на шайби и се запича за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Овкусява се със зехтин и малко сол.

Чипс от цвекло

Цвеклото е богато на желязо и магнезий, затова сокът от него е една от най-препоръчваните напитки за бременни жени и хора с анемия. 



Приготвяне:

Почистете и обелете цвеклото. Нарежете го на тънки кръгчета. Застелете тава с хартия за печене и подредете кръгчетата там. Поръсете със зехтин и сол. Печете за 15 минути във фурна на 160 градуса с вентилатор.