Цинкът е микроелемент, който има жизненоважна роля за организма и е необходим за здрава имунна система. Липсата му може да направи човек по-податлив към заболяване. Тъй като тялото не произвежда самостоятелно цинк, то ние трябва да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки. Тази статия разяснява всичко, което трябва да знаете за минерала, включително неговите функции, ползите за здравето, препоръки за прием и дозиране, храни, богати на цинк, както и потенциални странични ефекти.
След като ви представихме първа и втора част на здравословните ползи от цинка, преминаваме напред.
Токсичност
Точно както недостигът на цинк може да причини здравословни усложнения, така и прекомерният прием може да доведе до нежелани странични ефекти. Най-честата причина за токсичност е висок прием, който може да причини както остри, така и хронични симптоми. Някои от тях са:
- Гадене и повръщане
- Загуба на апетит
- Диария
- Коремни спазми
- Главоболие
- Намалени нива на „добър“ HDL холестерол
- Прекалено високите нива на цинк може да попречат на усвояването на мед и желязо.
Дефицит на цинк
Тежкият дефицит на цинк може да възникне при хора с редки генетични мутации, кърмачета, чиито майки нямат достатъчно цинк, хора с алкохолни зависимости и всеки, който приема определени лекарства, потискащи имунитета. Симптомите на силен дефицит на цинк са рядкост. Включват нарушен растеж и развитие, забавена полова зрялост, кожни обриви, хронична диария, бавно заздравяване на рани и поведенчески проблеми. По-леките форми на недостиг на цинк са по-чести, особено в развиващите се страни, където диети и начин на хранене често ограничават важни хранителни вещества. Изчислено е, че около 2 милиарда души по света имат недостиг на цинк поради недостатъчен хранителен прием. Тъй като недостигът на цинк уврежда имунната система, увеличавайки шансовете за инфекция – смята се, че дефицитът на цинк причинява над 450 000 смъртни случаи при деца под 5 години всяка година.
Хората, с по-висок риск от дефицит на цинк, са:
- Хора със стомашно-чревни заболявания
- Вегетарианци и вегани
- Бременни и кърмещи жени
- Хора с анемия
- Хора с бъбречни заболявания
- Хора, които са недохранени, включително тези с анорексия или булимия
- Тези, които злоупотребяват с алкохол
Недостигът на цинк е трудно да се открие с помощта на лабораторни изследвания поради строгия контрол на организма над нивата на минерала. Това означава, че може да имате дефицит, дори ако тестовете показват нормални нива. Поради тази причина, лекари взимат предвид и други рискови фактори – като лош хранителен режим и генетика, заедно с кръвни резултати, когато определят диагноза.
Признаци и симптоми, свързани с дефицит на цинк:
- Промени в апетита, включително глад за солени или сладки храни
- Промени в способността ни да усетим вкус и мирис
- Необичайно нарастване или загуба на тегло
- Косопад
- Акне
- Храносмилателни проблеми, включително диария
- Хронична умора
- Безплодие
- Хормонални проблеми, включително влошени симптоми на ПМС или менопауза
- Нисък имунитет
- Лоша концентрация и памет
- Забавена способност за заздравяване на рани, инфекции на кожата или дразнене
- Нервна дисфункция
Заключение
Цинкът е необходим за синтеза на ДНК, имунната функция, метаболизма и растежа. Той ефективно може да намали възпалението и риска от редица заболявания. Повечето хора успяват да си набавят препоръчителния минимален дневен прием от 11 мг за мъже и 8 мг за жени чрез диета, но хората в напреднала възраст, и тези със заболявания, може да имат нужда да добавят определено количество чрез хранителни добавки. Важно е да се следват препоръките за прием, за да може да се възползваме от многобройните здравословни ползи на цинка, без неприятни странични ефекти.