Цинкът е микроелемент, който има жизненоважна роля за организма и е необходим за здрава имунна система. Липсата му може да направи човек по-податлив към заболяване. Тъй като тялото не произвежда самостоятелно цинк, то ние трябва да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки. Тази статия разяснява всичко, което трябва да знаете за минерала, включително неговите функции, ползите за здравето, препоръки за прием и дозиране, храни, богати на цинк, както и потенциални странични ефекти.

Какво представлява микроелементът цинк и каква е функцията му в организма?

Среща се в около 300 специфични ензима, играе важна роля при репликацията на ДНК и е втори метал след желязото по честота на срещане в човешкия организъм. Той е от решаващо значение за развитието и функцията на имунните клетки. Основен е и за здравето на кожата и производството на протеини. В протеините, цинковите йони често са свързани във веригите на аминокиселини. Нещо повече, растежът и развитието на тялото разчитат на цинка, поради ролята му в растежа и деленето на клетките. В човешкото тяло са разпределени около 2 – 4 г цинк. Най-голяма част от него се намира в мозъка, мускулите, костите, бъбреците и черния дроб, като най-високи концентрации има в простатата и части от очите. 

Някои основни процеси, за които е необходим:

- Имунна функция

- Ензимни реакции

- Синтез на протеини и на ДНК

- Заздравяване на рани

- Растеж и развитие

- Генна експресия

Натурален цинк се намира в голямо разнообразие, както от растителни, така и от животински храни. За тях ще може да прочетете в статията.

Накратко: Цинкът е основен минерал, който тялото не произвежда самостоятелно и не може да складира. Той подпомага растежа, синтеза на ДНК, имунната функция, ензимните реакции и др.

Здравословни ползи от прием на цинк

1. Увеличава имунитета и се бори с грипа

Цинкът често се приема като естествено лекарство за борба с настинки и симптоми на заболявания. Може да намали риска от боледуване от обикновена настинка, както и може да ускори лечебния процес. Изследванията показват, че може да повлияе на молекулярния процес, който причинява изграждането на мукус и бактерии в носните проходи. Има способността да упражнява антивирусно действие, като се свързва с рецепторите в назалните епителни клетки и блокира техните ефекти. Изследванията, проведени от Центъра за медицинско образование в Chandigarh India, установяват, че когато цинкът е приложен в рамките на 24 часа от появата на симптоми, свързани със студа, продължителността на симптомите е значително намалена, в сравнение с контролната група, която не е приемала цинк. 

2. Действа като мощен антиоксидант

Цинкът е ефективен противовъзпалителен и антиоксидантен агент, който спомага в борбата с оксидативния стрес. Особено при хора в напреднала възраст, ползите се изразяват в способността му да поддържа здравословно клетъчно делене, предотвратявайки раковата мускулна мутация и задържането на туморния растеж. Когато изследователи от Медицинската гимназия в Университета в Мичиган изучават потенциала на минерала при добавяне на цинк към група от 50 възрастни, те установяват, че нивата на маркерите на оксидативния стрес са значително по-ниски, спрямо плацебо група. Тези, с по-ниски нива на цинк, които не приемат хранителни добавки, имат по-високи нива на възпалителни цитокини, по-високи плазмени оксидативни стресови маркери и молекули за адхезия на ендотелиални клетки.