Цинкът е микроелемент, който има жизненоважна роля за организма и е необходим за здрава имунна система. Липсата му може да направи човек по-податлив към заболяване. Тъй като тялото не произвежда самостоятелно цинк, то ние трябва да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки. Тази статия разяснява всичко, което трябва да знаете за минерала, включително неговите функции, ползите за здравето, препоръки за прием и дозиране, храни, богати на цинк, както и потенциални странични ефекти.

След като представихме първа част на здравословните ползи от цинка, преминаваме напред.

8. Поддържа сърцето здраво 

Цинкът е необходим, за да се поддържа здравето на клетките в сърдечно-съдовата система, като същевременно се намалява възпалението и оксидативния стрес. Осигурява здравето на сърцето чрез поддържане на здравословен циркулационен цикъл, помагайки като естествено средство за високо кръвно налягане и регулиране в нивата на холестерола от запушени или повредени артерии.

9. Предотвратява диарията

Дефицит на цинк е често свързван с проблеми като подут стомах и диария. Добавянето му е доказано за ефективно, както при профилактиката, така и при лечението на проблеми с храносмилането, газове, диария.

10. Увеличава плодовитостта

Проучванията показват, че цинкът играе важна роля във фертилитета, особено при модулиране на серумните нива на тестостерона при мъжете. Диетичното ограничаване и дефицит на цинк при млади мъже е свързано със значително понижение на тестостерон, което може да повлияе отрицателно върху фертилитета и либидото. В едно проучване на Катедрата по медицина в университета Уейн, след 20 седмици цинково ограничение, даването на хранителни добавки с цинк на пациентите ефективно е повишило серумния тестостерон.

11. Спомага абсорбцията  на хранителни вещества

Цинкът влияе върху протеиновия синтез и се изисква от организма, за да използва аминокиселини от храните. Участва в разграждането на въглехидратите от храни, които са един от основните източници на енергия. Поради тази причина дефицитът на цинк може да причини ниски нива на енергия и да допринесе за хронична умора. Прием на достатъчно цинк е от полза за снабдяване на телата ни с необходимата му енергия и поддържане на здравословен метаболизъм.

12. Подкрепя здравето на черния дроб

Добавянето на цинк намалява честотата на инфекции и подобрява работата на черния дроб. Може да спомогне с детоксикацията, което от своя страна да намали всяко възпаление, както и да намали увреждането от свободни радикали.

13. Помага при растежа и възстановяването на мускулите

Цинкът играе решаваща роля в клетъчното делене и клетъчния растеж, така че има полза за възстановяване и растеж на мускулите, като дава възможност на организма да се лекува и да поддържа сила в мускулните и скелетните системи. Също спомага при освобождаването на тестостерон, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), всички от които изграждат мускулна маса и здравословен метаболизъм.

Храни с цинк

Храните, богати на белтъчини съдържат най-високите количества натурален цинк:

Агнешко – 90 грама: 2.9 милиграма (35% DV)

Говеждо  – 90 грама: 2,6 милиграма (32% DV)

Кашу – 50 грама: 2,8 милиграма (35% DV)

Тиквени семки  – 50 грама: 3,9 милиграма (49% DV)

Сусамови семена – 50 грама: 3.9 милиграма (49% DV)

Кисело мляко  – 1 кисело мляко: 1 милиграм (12,5% DV)

Пиле  – 90 грама: 1 милиграм (12,5% DV)

Пуйка  – 90 грама: 1 милиграм (12,5% DV)

Яйца  – 1 голямо: 0,6 милиграма (7% DV)

Сьомга – 90 грама: 0,5 милиграма (6% DV)

Какао на прах  – 1 супена лъжица: 0.3 милиграма (3% DV)

Животинските продукти съдържат високо количество цинк във форма, която тялото лесно абсорбира. Цинкът, открит в растителни източници се абсорбира с по-малка ефективност, поради растителни съединения, които инхибират абсорбацията.

От колко цинк се нуждаем дневно?

Според USDA, хранителните референтни количества за цинк трябва да се основават на възраст и пол. Това е тяхната препоръка: 

Бебета:

0-6 месеца: 2 милиграма / ден

7-12 месеца: 3 милиграма / ден

Деца:

1-3 години: 3 милиграма / ден

4-8 години: 5 милиграма / ден

9 -13 години: 8 милиграма / ден

Юноши и възрастни:

Мъже над 14 години: 11 милиграма / ден

Жени на възраст от 14 до 18 години: 9 милиграма / ден

Жени на възраст 19 и повече: 8 милиграма / ден

Това са стойности, които е необходимо да бъдат покривани всеки ден, за безпроблемното функциониране на процесите, свързани с цинк. Когато има наличен дефицит или заболяване, приемът може да бъде многократно по-висок, като най-често е необходимо да се консултира с лекар за точен прием. Цинкът обикновено се предлага под формата на хранителна добавка. Среща се и в повечето мултивитаминни и минерални добавки.

Очаквайте трета част на "Цинк - здравословни ползи и богати на микроелемента храни" от Станимир Михов!