Всички търсим начини да се придвижим от точка A до точка B по определен начин. Малко хора обаче осъзнават, че това придвижване не винаги се дължи на едно голямо усилие. Когато става дума за фитнес и здравословно хранене, малки усилия, но приложени в дългосрочен период от време, оказват по-голям ефект и са по-здравословни, спрямо прекалените усилия за много кратък период. Следва втора част на есенциалните правила, с които да влезем в по-добра форма за 30 дни.

6. Управлявайте стреса

Стресът пречи на храносмилането и може да доведе до пропускливи черва, което от своя страна да увеличи цялостното възпаление на тялото.

Вашата амплитуда на сърдечна честота измерва способността ви да се адаптирате към стрес.

Затова, опитайте ежедневни практики за увеличаване на пулса като силови и кардио тренировки, медитация, йога, стречинг и други.

Стресът винаги е предмет на нашите възприятия, тъй като тялото и умът са свързани. Първата стъпка за освобождаване от умствения стрес, притеснение или претоварване е да раздвижите тялото си и да поемете контрол върху дишането.

7. Излезте на слънчева светлина

Този съвет не е свързан с диети, но излагането на слънчева светлина може сериозно да повлияе върху способността ви да обработвате храната, да се възстановявате, да намалите възпалението, да подобрите нивата на важния витамин D, както и да оптимизирате използването на въглехидрати като енергия.

Дори 10 минути дневно са в плюс, като е важно по-голяма част от тялото да е изложена на светлина.

Зимата това е по-трудна задача и поради тази причина може да обмислите прием на витамин D като хранителна добавка.

Избягвайте ярки светлини, от които усещате дискомфорт и внимавайте кожата ви да не изгори.

8. Включете подходящи хранителни добавки, според целите ви

За покачване на мускулна маса и общо здраве:

 • Протеин изолат
 • Креатин
 • Електролити (най-често са част от комплекс за хидратация или комплекс аминокиселини – BCAA)
 • Костен бульон или колаген.

Важни за здравето:

 • Магнезий и цинк
 • Мултивитамини или натурални зелени супер храни
 • Витамин D
 • Рибено масло (omega 3)

За изгаряне на мазнини и общо здраве:

 • Фет бърнъри
 • Ацетил Л-Карнитин
 • Екстракт от зелен чай

9. Подпомагайте храносмилането

Фразата „вие сте това, което ядете“ е доста популярна, но се оказва, че тя има продължение в различен прочит. По-точният прочит е „вие сте това, което абсорбирате и асимилирате“.

Един от най-добрите начини да подобрите храносмилането е като забавите хранителния процес, увеличавайки дъвченето при хранене.

Допълнително към това е важно да присъстват зеленчуци към всяко основно ядене за деня.

Ако усещате, че храносмилателната система има нужда от допълнителна помощ, то тогава може да добавите и храносмилателни ензими.

10. Детокс

Токсичното претоварване е истина. Когато приемът на токсини надвишава способността на тялото да изхвърля токсините, те се акумулират в клетките и могат да унищожат функцията на органи, на нервната система и на мозъка.

Тялото елиминира токсини по 3 начина: урина, пот и изпражнения.

Увеличете приема на вода, потете се всеки ден от тренировки, подпомогнете нормалните чревни движения с контролиране на стреса, магнезий и диета богата на фибри, и полезни мазнини.

Важно: Този съвет не дава насока да скачате директно към ограничителен детокс с хапчета, прахове и отвари. Като за начало следвайте практиките по-горе и избирайте по-малко обработените храни.

Бонус съвет: Приоритизирайте съня си

Качеството и количеството на съня влияят силно на способността ви да използвате хранителните съставки, както и да контролирате чувството за ситост.

Намалете излагането на изкуствена ярка светлина в по-късните часове от деня. Не яжте непосредствено преди лягане. Създайте си убежище за сън, което да ви помага да се възстановявате и да се чувствате добре на следващия ден, заредени с енергия.