Химическите съставки в слънцезащитните кремове помагат да се предпазваме от вредните UV лъчи на слънцето, но химикалите същевременно се абсорбират в тялото при такива нива, че вече повдигат въпроси за тяхната безопасност, сочат резултатите от ново изследване.

Проучването е проведено от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA), като представлява продължение на предходно изследване от 2019 г. И двете проувания стигат до едно и също заключение - активните съставки в популярните слънцезащитни кремове могат да бъдат абсорбирани през кожата в кръвта до такива нива, които надвишават прага на FDA, за който се предполага, че са безопасни.

Въпреки това, както Агенцията за храните и лекарствата в САЩ, така и експертите по рак на кожата бързо подчертават, че няма директни доказателства, че съставките в слънцезащитните продукти причиняват някаква вреда. Хората трябва да продължат да използват продуктите, за да се предпазят от слънчевите изгаряния и да ограничат риска от развитие на рак на кожата (меланом).

"Фактът, че една съставка се абсорбира през кожата и попада в тялото, не означава, че тя е опасна", коментира д-р Джанет Уддок.

"По-скоро тази констатация изисква по-нататъшни тествове в индустрията, за да се определи безопасността и ефекта от системното излагане на съставките в слънцезащитните продукти, особено при редовна употреба", допълва директорът на Центъра за оценка и изследване на лекарствата на FDA.

Снимка: iStock

Миналата година специалистите от FDA съобщиха за проучване на четири активни съставки в широко използвани слънцезащитни лосиони и спрейове. Това проучване установява, че и четирите химикала са попаднали в кръвоносната система на доброволците – в концентрации, които далеч надхвърлят определените като безопасни 0,5 нанограма на милилитър (нг/мл). Това е зададеният праг от FDA за отказ от допълнителни тестове за безопасност.

Новото проучване тества още три активни съставки, заедно с три допълнителни слънцезащитни състави. Отново всички тествани химикали са попаднали в кръвообращението на доброволците в нива, които надвишават прага за тестване за безопасност.

"Двете проучвания на FDA са първите, които ясно показват усвояването на обикновените слънцезащитни съставки", заявява д-р канаде Шинкай.

"Дали това е опасно за здравето, все още не се знае. Но това подчертава необходимостта от тестване за безопасност", допълва дерматоложката от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани на 21 януари 2020 г. в списание "Journal of the American Medical Association", издавано от Американската медицинска асоциация.