Поне половината от тях сме сигурни, че и вие сте допускали. Ние си признаваме доброволно!

Мажем се, след като вече сме на плажа

Всички слънцезащитни продукти трябва да се нанасят поне 20 минути преди излагане на слънце. Това е златно правило, за да може мазилото и защитният фактор в него да започнат да действат.

Нанасяме от продукта за тяло и по лицето

Това, че съществуват отделни продукти с SPF за тяло, лице и устни не е само маркетингов трик. Кожата на лицето е много по-чувствителна и се нуждае от повече и по-качествени грижи. Ето затова не е препоръчително да мажете лицето с крема за тяло.

Мажем се, само когато навън е слънчево

Снимка: istockphoto.com

Опасните слънчеви лъчи проникват и през облаците. Затова е добра идея да бъдем защитени и когато навън не е слънчево.

Нанасяме минимални количества

Обилното нанасяне на слънцезащита е важно условие, за да предпазим кожата ефективно. Количеството за кремообразните текстури за едно нанасяне е един шот чаша за текила, а ако продуктът е под формата на спрей – впръскването става от около 20 см разстояние, докато усетим, че кожата е добре покрита.

Забравяме важни места

Най-често пренебрегваните места са долната част на краката, ушите, зоната около косата, подмишниците. Когато получим слънчево изгаряне там е още по-болезнено. Внимавайте и мажете щателно.

Устните също се нуждаят от UV-защита

Снимка: istockphoto.com

Устните също са сред пренебрегваните места що се отнася до предпазване от слънцето. За тях, разбира се, се използват специални балсами с UV-защита. Кремът за лице или тяло определено няма да ви се понрави на вкус.

Избираме продукти с ниска защита

В желанието си да хванем готин загар бързо избираме олио за тен със SPF10. Технически това е слънцезащитен продукт, но на практика няма да ни даде ефективна защита. Подобни мазила с нисък фактор се използват, когато тенът ни вече е постигнат. За първите няколко изглагания на слънце заложете на максимална защита.

Забравяме да повтаряме

Нанасяме обилно количество продукт и смятаме, че той е достатъчен за целия ден на плажа. Не! Дори и мазилото да е водоустойчиво, правилото гласи, че на всеки час и половина трябва отново да нанасяме.

Използваме остатъка в бутилката от миналата година

Снимка: istockphoto.com

Разбира се, кремът, спреят или олиото не са се развалили и не миришат лошо, но това, което най-вероятно се е случило със миналогодишната слънцезащите е, че тя просто не притежава висок фактор защита от слънчевите лъчи.

Не се мажем, ако сме на сянка

Една често срещана грешка на плажа, която коства болезнени изгаряния и зачервявания. Помнете, че слънчевите лъчи проникват през чадърите и се отразяват във водата, така че е много лесно да изгорите, без дори да предполагате.

В колата или в парка също можем да изгорим

Често не приемаме сериозно предупрежденията, че разходките в парка или возенето в автомобила също могат да увредят кожата и да получим изгаряния.

Очите също трябва да бъдат защитени

Снимка: istockphoto.com

Слънчевите очила не са просто готин моден аксесоари, който допълва плажната ни визия. Очите също могат да пострадат от опасните слънчеви лъчи. Затова се уверете, че при покупка се доверявате на утвърдена марка с традиции в UV-защитата.