В самото име на болестта се съдържат и неговите основни симптоми – уголемяване на крайните части на тялото – ръцете, стъпалата, долната челюст. Хората у нас, които са диагностицирани в през последните 50 години, са над 700 души. Независимо, че цифрата изглежда малка, аз познавам няколко души, а имам и приятелка с акромегалия – жена с професия, семейство и двама големи синове. При нея се наложи оперативно лечение. Преди 10 години не съществуваха днешните ефективни медикаменти, които от 2 години напълно са поети от Здравната каса.

Причина за акромегалията е туморно разрастване в хипофизата,

жлезата която е отговорна за цялостното хормонално равновесие. Доброкачественото туморче предизвиква засилено отделяне на растежен хормон. Резултатът от това, когато човек все още расте - преди и по време на пубертета, е развитието на гигантизъм. „Тези хора са много високи. Имал съм пациент 2,25 м”, разказва ендокринологът д-р Емил Начев.

Засиленото отделяне на растежен хормон след пубертета води до нарастване на ръцете и на стъпалата,

като лицето също наедрява. Ако не са наблюдателни, близките пропускат години наред без да обръщат внимание, че човек от семейството им е болен. Както за всяко заболяване и при акромегалията особено важно е ранното установяване на тумора в хипофизата, защото операцията може да осигури пълно излекуване.

Откриването на болестта може да стане случайно при преглед от стоматолог

или при извършване на рентгенография на главата по друг повод.

Доц. Димитър Стоянов от Пациентската организация „Надежда за живот” обръща внимание хората да бъдат по-наблюдателни към себе си.

Ако нараства номерът на обувките или старите ръкавици се окаже, че омаляват, са достатъчен повод да се отиде на преглед при ендокринолог

Диагностиката започва с хормонални кръвни проби и рентгенова снимка на главата, защото хипофизата е част от главния мозък. Специалистите по-нататък решават какви допълнителни изследвания са необходими за детайлно определяне на размера и разположението на аденома на хипофизата.

След лечение с новите медикаменти, които по различни механизми намаляват растежния хормон, белезите на акромегалията започват да изчезват, например видимо намалява размера на езика, на лицевите кости, а и общото самочувствие и здраве се подобряват. Затова опитният ендокринолог в тази област проф. д-р Сабина Захариева е категорична, че ранното откриване означава пълно излекуване.